2014
e: Quicksilver
u: Anna’s Bit of Honey
Avblekbar skimmel, född silversvartskimmel (EeRnrnGgZz)
PSSM-fri

Den här tjejen har stora förväntningar på sig. Hon är en dröm som besannats och som jag väntat på sedan 2011. Då träffade jag hennes mamma och trots att jag bara myste med henne i hagen har hennes minne aldrig bleknat helt. När det inte blev något köp av det stoet började jag hoppas på att någon gång köpa ett stoföl efter henne; en skimmel. (Trots att jag tycker färgen är hopplös att hålla ren.) Förhoppningsvis kommer Honey att bli en bra mamma och avelssto men även fungera bra som ridhäst när tillfälle ges.

Honey är barnbarn till Dock på sin mors sida och till Sonny på sin fars sida. Dock är far till många mycket framgångsrika tävlingshästar och Sonny är den sista levande avkomman till Smiths Ginger och vann själv både i exteriörbedömningar och ridna klasser. Hennes pappa Quicksilver har helsyskon som lyckats bra på tävlingsbanorna och ett par helbröder används även de i aveln. Farmor är känd för att ha lämnat flera riktigt fina avkommor. Andra kända namn som dyker upp i stamtavlan är Amigo Blue, Dan’s Dusty Action, Sam Clemon’s Tim, och Kilburn’s Chocolate Sundown och så Tobe så klart.

Honey skimlade av tidigt precis som sin mamma och halvbror. Men, hon föddes som silversvart med en konstantskimmelgen från sin far. Genetiskt kan färgen skrivas som: EeaaZzRnrnGg. Det ger möjlighet till många färger hos hennes avkomma.

Egentligen skulle jag inte köpa Honey trots att jag tittat på henne sedan hon föddes. Första gången jag såg försäljningsinlägg om henne kunde jag motstå men något år senare var jag tvungen att i alla fall höra av mig till Chad när nu Maria inte kunde hitta några exteriör fel på henne.  Jag hade sådan tur att hennes uppfödare Chad Weaver kunde behålla och certifiera henne inför resan till Sverige. Och inte kunde han berätta om minsta fel på henne så då fick det bli köp.

Honey är mer av en enmanshäst. Hon kan reagera omedelbart på väldigt små signaler och vet om man ska fånga henne, eller göra något hon tror att hon inte gillar långt i förväg. Intelligent och lättlärd, men så känslig att hon inte passar alla. Däremot är hon cool och skräms inte av saker och litar hon på den som är med henne går hon nog genom eld och vatten. Hon kommer gärna fram och hälsar och tycker om att få uppmärksamhet. Men, har jag inte brytt mig tillräckligt om henne ska jag få veta att jag har försummat henne. I hagen ser man henne främst i tölt, även om hon även visar trav eller galopp då och då. Det syns att hon kan bära sig väl. Ridmässigt har vi inte hunnit så långt, men hon älskar att vara med ut i skogen som handhäst och bär mig gärna barbacka i bara grimma i skogen.

Avkommor


  • 2019: Ullekalvs Yakira, avblekbar skimmel sto e. Black Pepper
  • Betäckt inför 2020 med Black Pepper
QuicksilverSonny


I’m A Fancy Dawn
Smitht’s Ginger


Little Red


Dan’s Dusty Action


Fancy Lady
Anna’s Bit Of HoneyDock


Anna’s Out Of The Blue
Choco


Stith mare


Amigo Blue


Hawk Hill’s Madra

2009
e: Owen’s Choctaw
u: Shasta Sunrise
Silversvart
PSSM-fri
Två gångartsgener

Bunny var den första häst jag valde men den sista att ankomma Sverige. En stor del av sin uppväxt i Kentucky bodde hon hos David Shewmaker tillsammans med ett 70-tal andra Rocky Mountain-hästar, främst avelsston, och sitt namn fick hon eftersom hon är född under påsken. Innan hon åkte mot Sverige reds hon in, certifierades enligt raskrav och betäcktes med Davids hingst Union Blue som är en av mina favorithingstar inom rasen, främst för det psyke han visade upp när vi träffade honom.  Hon är omkring 152 cm hög med ett finmejslat huvud men relativt grov kropp. Hennes päls är kortare och tätare än mina övriga hästars vilket är särskilt tydligt på vintern.  I hennes stam är finns Tobe-sönerna Sewell’s Sam och Sam Clemon’s Tim vilka båda är kända för att vara vänliga och trevliga hästar.

Bunny är på många sätt som en liten traktor – terräng bekymrar henne sällan och inte heller andra objekt man kan utsätta henne för: draglinor, skaklar, träbroar, presenningar, skrikande barn, paraplyer… Däremot är hon lite mer av en enmanshäst som även om hon låter vem som helst rida och hantera henne så föredrar hon att tillhöra en person.  Hon gillar olika sorters trail/WE/TREC-hinder och utför flera av dem med lätthet. Hon ingen slö häst att rida utan hon har mycket vilja och har snabbt lärt sig nya saker. Efter att ha fått komma till ro i Sverige tog jag ut henne på en ridtur med sällskap, ungefär åtta månader efter den månadslånga inridningen. Det kändes som om jag hade ridit henne många gånger förr, förutom att hon var så grön, och hon gick fram utan att tveka. Hon älskar uppmärksamhet och kan stå länge och kela om hon får chansen. I framtiden hoppas jag på att köra in henne för att kunna använda henne även på det sättet. Som den unghäst hon är behöver hon så klart även vidareutbildas, men hennes huvuduppgift är som avelssto.

Avkommor


Owens’ ChoctawBroken Bone’s Sam’s Son


Anna’s April Sunshine
Sewell’s Sam


Sewell’s Beauty


Dock


Anna’s Special Penny
Shasta SunriseSambo


Napier’s Molly
Sam Clemon’s Tim


Misty Lady


Smith’s Ginger


Helen Hounshell Mare