I Sverige finns det ännu inte så många Rockys vilket gör det lite svårt om man vill köpa en.

Om det finns hästar till salu på Ullekalv så finns de upplagda på hemsidan och om får vi reda på någon saluhäst i närheten läggs en notis på bloggen.

Oftast blir man hänvisad till utlandet. I Europa finns omkring 500 Rockys. Nackdelen med att söka häst i Europa är att gårdarna ofta ligger långt ifrån varandra och bara har ett fåtal hästar till salu vilket gör att det kan ta flera resor till olika länder innan man hittar ”sin” häst. I staten Kentucky i USA finns det däremot många uppfödare och försäljningsstall och många har mer än 50 hästar tillgängliga. Man kan se hundratals hästar varje dag om man är ambitiös. Men – det rekommenderas att man åker dit för att träffa hästarna i verkligheten innan man köper. Det är något mer riskabelt att köpa från USA då det är en lång transport innan hästen kommer till Sverige. Dessutom går det inte att försäkra dem fullständigt under resan. Man bör komma ihåg att man får betala moms på hästarna från USA när de ankommer Europa och att de behöver pass och vaccinationer. I inget av fallen kommer du att få lika bra försäkringsskydd som om hästen varit kontinuerligt försäkrad i Sverige sedan födseln.

Prismässigt: Min uppfattning är att ett dräktigt sto oftast blir billigare om den köps från USA medan en unghäst blir billigare i Europa. Allting beror på rådande valutakurser, om man räknar in resan till USA och vad man får för kostnad på resa. Mycket beror på vad man söker och hur man vill söka efter sin häst.

Ett sätt att hitta hästar till salu, i både USA men främst i Europa, är de många Facebookgrupper som finns. Många europeiska hästar som är till salu listas på någon av följande platser: Mountain Horses Europe (RMH, KMSH, MPH, SMH) och Mountain Horses for Sale in Europe.