Warning: Creating default object from empty value in /customers/d/9/e/ullekalv.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-shortcodes/slideshow_layerslider/slideshow_layerslider.php on line 28 Hälsa – ullekalv
Rockyn är i grunden en frisk och lättfödd häst.
Det hälsoproblem som diskuteras mest inom rasen är ASD (anterior segment dysgenesis) eller MCOA (multiple congenital ocular abnormalities) som man numer kallar åkomman.

Det finns många bra artiklar om MCOA på nätet, mer eller mindre vetenskapliga. En summering av den fakta jag har hittat på många olika ställen är att drabbade hästar får förändringar i ögonen. I lättare (och troligen de flesta) fall får hästen ”enbart” problem med att ställa om mellan ljus och mörker – pupillen ändrar inte storlek som den borde. I grava fall blir hästen blind. Sedan finns allting däremellan. Åsikterna går isär om hur allvarlig sjukdomen är och hur många som drabbas av de allvarligare varianterna.  ALLA hästar med två silvergener får problemet till större eller mindre del. En nyare forskningsrapport gör gällande att det är själva silvergenen som också ger ögonproblemen.  Därför är det enkelt att undvika detta hälsoproblem – korsa inte två hästar med silvergen med varandra eftersom avkomman då i 25% av fallen kommer att få två silvergener och ögonproblem. Det gäller inte bara Rocky Mountain-hästen utan alla hästar som bär på silveranlaget. Är man osäker på om hästen bär på silveranlaget går det att göra gentest. På Ullekalv görs inga korsningar som kan resultera i föl med två silvergener. Viss forskning gör på senare tid även gällande att hästar med en silvergen kan ha viss synpåverkan, men man är osäkrare på till vilken grad och det verkar som om främst äldre hästar drabbas av när eller långsynthet. Läs mer här.

Nyligen har ett nytt problem kommit upp: PSSM. Än vet man inte utbredningen men man har börjat testa hästar. PSSM orsakar korsförlamning hos häst även om hästen bara har ett anlag. Vet man om att hästen har PSSM finns bra rekommendationer för hur man tar hand om sin häst. På detta sätt kan många hästar vara helt besvärsfria. Man rekommenderar inte att avla på drabbade individer. Därför är alla hästar på Ullekalv testade för PSSM eller kan garanteras vara fria från PSSM genom att båda föräldrarna testats och inte har PSSM. PSSM finns även hos andra raser, både i USA och Europa.

I och med att rasen är lättfödd kan även problem som har med övervikt eller överutfodring dyka upp hos rasen, exempelvis fång.