Sommaren 2021 hade naturbetena plötsligt exploderat med sly. Säkert hade det kommit långsamt, men plötsligt gick det inte att missa. Efter en rejäl röjning som tog mycket tid och kraft verkade det bättre att försöka förebygga och hindra sly från att komma upp snarare än röja när där det väl gjort det. Efter mycket funderande fram och tillbaka bestämde jag att testa med får. Det fick bli allmogerasen Helsingefår. Att det blev just Helsingefår beror på att allmogeraser ska ha en bakgrund av att klara sig på lite sämre marker där sly bör vara en del av dieten. De ska inte heller få så många lamm vilket ska underlätta lamningarna. Helsingefåren är bland de största allmogefåren så därmed bör de ge lite mera ull/skinn/kött per får och förhoppningsvis inte kräva eltråd riktigt lika nära marken som mindre raser. ). Dessutom finns helsingefåren i många färger vilket gör att det dels blir lättare att känna igen de olika individerna, dels kan ge många roliga färger på ull även utan att färga den. Ytterligare en stor del i att det blev allmogefår är att det känns bra att bidra till att bevara gamla raser som i många år anpassat sig till svenska förhållanden. Jag har dem i genbank och är därmed del i att bevara denna gamla ras.
Antalet får varierar lite och än är nog inte det optimala antalet bestämt. Det har blivit både bagge och lamm. Förutom slyröjning bidrar fåren med lite produkter. De klips två gånger årligen och ullen säljs främst via ullförmedlingen, men hör av dig om du är intresserad av något, det finns både ull för att tova, spinna och trädgårdsull. Kan skickas.
Ibland kan det finnas ljuslyktor, grytunderlägg kransar till dörren eller andra ullprodukter till salu.
När det slaktas djur på slakteri kan det finnas kött till salu, kanske t.o.m. korv till salu. Och skinnen tas även de tillvara och blir till salu när de garvats på garveri.