Ullekalv är namnet på gården där jag växte upp.

Den plats där mitt hästliv började och dit jag alltid längtar tillbaka. Barndomens idyll. Därför var det naturligt att låta det få bli namnet för min uppfödning av hästar. Nu är jag äntligen tillbaka – som ägare till granngården. Eftersom gården stått obebodd i nästan trettio år finns det att göra. Bostadshuset fick rivas och nytt byggas, och alla uthus som inte var i så dåligt skick att de med revs behöver en hel del renovering. Och så gillar jag små roliga projekt…

Bland det första vi tog itu med var att bygga staket och lösdrifter. Nu finns flera olika mindre lösdrifter under vintern och uppvärmt vatten för att kunna flytta runt hästarna i de grupper som passar bäst för tillfället. Målet är att alla hästarna alltid ska gå med sällskap och fölen helst ska ha en jämnårig kompis. I och med att det på sommaren kommer ston på besök, olika beten passar olika individer och det under hösten/vintern blir tid för avvänjning uppnås det kanske inte hela tiden, men för det mesta. Under betesperioden, som brukar börja i slutet av april och pågå in i oktober, finns flera beten att tillgå. Bland annat ett par naturbeten. En liten, belyst ridbana med trästaket finns liksom ridhus på skrittavstånd. Samt massor av härliga ridvägar, till och med möjlighet att klättra då vi bor nära en rullstensås. Sedan ett par år har vi själva producerat det hösilage som behövs. Än finns det mycket att ordna innan anläggningen är så som jag ser den framför mig, men det kommer att ta sin tid.

Förutom mig, Ingrid, finns det flera personer som hjälper mig: Självklart min underbara man Kristian som hjälpt mig med en hel del praktiska saker, som bygge av lösdrifter, även om intresset för hästar är obefintligt. Sönerna Isac, David och Leo följer med och matar hästar ibland, rider ett litet varv eller leker i hagarna. Maria är min gamla medryttare, först på Calinka, men sedan på de andra hästarna. Turligt nog är hon som grafisk designer också väldigt duktig på att bygga hemsidor och att fotografera. Tyvärr bor vi nu för långt bort, men hon ligger bakom mycket på Ullekalv, allt från hemsidedesign, vissa fotografier, träning av hästar och som rådgivare vid hästinköp.

Vi som tar hand om hästarna på Ullekalv är mycket måna om att behandla dem med kärlek och respekt, och vi vänder oss starkt mot alla former av plågsamma träningsmetoder som till exempel rollkur/LDR. När häst och ryttare litar på varandra uppstår en alldeles speciell form av magi, och den vill vi såväl uppnå som bevara. En trygg häst är lätt att både utbilda och uppfostra, och vi försöker ge hästarna en så allsidig träning som möjligt med allt ifrån ridning till markarbete.

Ullekalv Mellangård

Hästarna står uppstallade på den egna gården Ullekalv Mellangård som ligger mellan Mjölby och Skänninge. Här är lugnt och fridfullt, samtidigt som det finns många bra ridvägar och träningsmöjligheter för häst. Det är inte en slump att det finns många stall i närheten. E4:an ligger bara tio minuter bort och Linköping nås på en halvtimme. Besökare tas gärna emot – men hör av dig så att vi kan boka en tid först!