Söker man efter en bild på en Rocky får man oftast först fram en chokladbrun häst med lingul man och svans.

Färgen kallas silversvart på svenska och många Rockys har färgen då den varit, och är, väldigt populär. Inom rasen säger man ofta “chocolate”, även om färgen egentligen heter “silver black” på engelska. Silverbrun kallas ofta “red chocolate” inom rasen.

Men Rockys är inte bara chokladfärgade utan många andra färger är tillåtna. Fuxar och bruna hästarna är relativt få, medan svarta är vanligare. Konstantskimmel och blackfärgade hästar förekommer till viss del. Skimlar är ovanligare liksom champagnefärgade individer. I och med att det finns så många färger finns också många kombinationer av dessa – som silversvart konstantskimmel, silvergulsvart och silvermusblack. Skäckar är inte tillåtna, inte heller hästar med stora vita tecken. Dessa kan däremot registreras i “Spotted Mountain Horse”-registret. Det sägs att dessa hästar har fått sin färg genom inkorsning med andra raser och att det är därför man inte vill ha dem i RMHA. . Det har hänt att det fötts föl efter två renrasiga föräldrar som har nekats registrering eftersom de haft för mycket vitt. Det ska finnas  individer med splashed white, men när de får det i dubbel upplaga får hästarna ofta för mycket vitt..

För att snabbt förklara färgvarianter hos Ullekalvs hästar skrivs kända gener ut.

E står for extension och avgör om en häst är svart eller “röd”. EE hästar kan inte få fuxavkomma medan ee hästar är fux. En Ee häst är svart – men avkomman kan bli “röd” beroende på den andra föräldern. A är anlaget for agouti eller brun som man oftast säger. G står för avblekbar skimmel, Cr för gulanlaget, Z för silver, Ch för champagne och Rn för konstantskimmel.

Exempel: Percy: EEAaCrcrZz Percy har en gen för svart. Innan hon var gentestad stod det E? och det inte gick att veta om hon var EE eller Ee .  Efter gentest vet jag att det är EE och att hon därmed aldrig kan få en rödbaserad avkomma. Hennes A gör henne brun istället för svart. Hon har även ett gulanlag (Cr) som förändrar färgen ytterligare så den blir gulbrun.  Silveranlaget (Z) gör att hennes  färg till sist blir silvergulbrun. Eftersom hon inte bär på vare sig skimmel, konstantskimmel eller champagne  nämns de inte  i färgbeskrivningen

Vill man veta mer om hästfärger kan det enklaste vara att söka på internet. För att hitta fakta mera samlad finns flera böcker på engelska; dels Lesli Kathmans bokserie The Equine Tapestry samt på hennes blogg med samma namn, dels Philip Sponenbergs Equine Color Genetics.

På Ullekalv finns hästar av flera färger och vi gillar att ha koll på färggenetiken – fråga gärna om du har funderingar!