I Sverige finns det ännu inte så många Rockys vilket gör det lite svårt om man vill köpa en.

Om det finns hästar till salu på Ullekalv så finns de upplagda på hemsidan. På senare år har det inte kommit upp några föl till salu eftersom de har sålts till personer som står på väntelista. Hör av dig med ett meddelande (mail, sms, facebook…) om du är intresserad av att stå med på listan.

Eftersom det finns så få hästar i Sverige blir man oftast hänvisad till utlandet. I Europa finns omkring 500 Rockys. Nackdelen med att söka häst i Europa är att gårdarna ofta ligger långt ifrån varandra och ofta bara har ett fåtal hästar till salu vilket gör att det kan ta flera resor till olika länder innan man hittar ”sin” häst. I staten Kentucky i USA finns det däremot många uppfödare och försäljningsstall och många har mer än 50 hästar tillgängliga. Man kan se hundratals hästar varje dag om man är ambitiös. Men – det rekommenderas att man åker dit för att träffa hästarna i verkligheten innan man köper. Det är något mer riskabelt att köpa från USA då det är en lång transport innan hästen kommer till Sverige. Dessutom går det inte att försäkra dem fullständigt under resan. Att byta en häst som inte passar blir inte heller möjligt. Man bör även komma ihåg att man får betala moms på hästarna samt resa från USA när de ankommer Europa och att de behöver pass och vaccinationer. I inget av fallen kommer du att få lika bra försäkringsskydd som om hästen varit kontinuerligt försäkrad i Sverige sedan födseln.

Prismässigt: Min uppfattning är att ett dräktigt sto oftast blir billigare om den köps från USA medan en unghäst blir billigare i Europa. Allting beror förstås även på rådande valutakurser och konjunktur, om man räknar in resan till USA och vad man får för kostnad på resa. Mycket beror på vad man söker och hur man vill söka efter sin häst.

Ett sätt att hitta hästar till salu, i både USA men främst i Europa, är de många Facebookgrupper som finns. Många europeiska hästar som är till salu listas på någon av följande platser: Mountain Horses Europe (RMH, KMSH, MPH, SMH) och Mountain Horses for Sale in Europe.