2009
e. R Ranger Dream Maker
u. Persuasive Sheila
PSSM-fri
Silvergulbrun (EEAaCrcrZz)
2 gångartsgener (DMRT3)

Percy är dryga 151 cm i mankhöjd och mitt näst töltsäkraste sto; sätter man ett barn på hennes rygg och jobbar bredvid kommer hon att tölta eller foxtrotta. Oavsett vilket sitter barnet stabilt (och brukar be att man ska springa mer och mer…)

Percy var en av de två första Rockysarna som kom till Sverige i december 2011. Hon var då två och ett halvt år gammal. Percy har alla fem sönerna till Tobe i sin stamtavla, vilket ibland kallas “5 star”. Hennes far har lämnat många fina avkommor och en halvbror RPM’s Squirrel’s Blackfoot,  tilldelades 2012 “Rea Swan Award” som ges till den häst som visar sig mångsidigast (och därmed rastypisk) på rasens största tävling för året.

Det här borde vara min pensionärshäst; hästen som är så enkel och lätt, man rider en sväng och allt bara flyter. Inget tjafs, ingen överskottsenergi som är svår att hantera även när hon stått ett par veckor. Hon är pigg och framåt, men med sina kortare steg går det ändå inte så fort. Känslig och lyhörd,  men stressar sällan upp sig över saker hon träffar på ute. Lika bra i grupp som ensam eller på uppvisning.  Personlig och intelligent. Det enda hon har svårt för är att stå still – men bara hon får skritta runt lite långsamt är det bra. Annars viftar hon gärna lite med frambenen för att visa sitt ogillande  och otålighet. Tolkningslinor är inte heller en favorit – men vi har faktiskt inte tränat – det hade kanske tagit en kvart eller två för att få henne att slappna av – och när det finns hästar som inte bryr sig ett dugg från första steg har de fått dra oss…

Percy älskar människor och många har blivit väldigt förtjusta i henne. Men bakom den mjuka utsidan är hon stentuff och är den med högst rang i hagen. Detta är en häst som börjat tränas lite lätt för att kunna ridas i bara halsring med tiden. När hon var tre år fick min då treåriga son åka med på hennes rygg och idag är det henne jag främst använder som barnponny. Både för att hon har en behändig storlek men även för att hon oftast töltar om man ökar hastigheten från skritt. Nu betros hon med äldsta sonen på hans första uteritter utan ledare. Hans första galopp skedde på en gräsväg över åkrarna i riktning hemåt. Inga problem.

Percy har fått flera avkommor – den ena trevligare än den andra. De har lätt för tölt och är lika förtjusta i uppmärksamhet som sin mor. Percy  har lätt för att bära sig korrekt och en gungig galopp förutom sin bekväma tölt. Hon kan även trava, men det är inte helt lätt att känna vad hon gör då hon lätt kan byta mellan trav, foxtrot och tölt och allt är lätt att sitta ner i.

Percy har varit ute på flera arrangemang:

  • TREC träning 2013 med sitt föl Embla vid sidan.
  • Östgötamässan Häst 2014.
  • Östgötadagarna 2014 där hon leddes runt med små barn.
  • Falsterbo Horse Show 2014. Hon deltog i uppvisning, på clinic för Walter Feldman samt i den första internationella tävligen för töltande hästar av alla raser och placerade sig som 5:a.
  • Turridningshäst på Ösjönäs, Tiveden sommar 2020

Avkommor


R Ranger Dream MakerChoco Dock Junior


Yankee Graham Cracker

Choco Dock
Cherry Delite


Billy Graham


Yankee’s Betsy

Persuasive SheilaPersuasive Illusion


Chocola

Choco Dock


Chocolate Squirrel


Blue Mountain Rumbo


Susie