Söker man efter en bild på en Rocky får man oftast först fram en chokladbrun häst med lingul man och svans.

Färgen kallas silversvart på svenska och många Rockys har färgen då den varit, och är, väldigt populär. Inom rasen säger man ofta “chocolate”, även om färgen egentligen heter “silver black” (skrivs ibland även “silver dapple black”) på engelska.

Men Rockys är inte bara chokladfärgade utan många andra färger är tillåtna. Fuxar och bruna hästarna är relativt få, medan svarta är vanligare. Konstantskimmel och blackfärgade hästar förekommer till viss del. Skimlar är ovanligare liksom champagnefärgade individer. I och med att det finns så många färger finns också många kombinationer av dessa – som silversvart konstantskimmel, silvergulsvart och silverblack. Skäckar är inte tillåtna, inte heller hästar med stora vita tecken. Dessa kan däremot registeras i “Spotted Mountain Horse”-registret. Det sägs att dessa hästar lär ha fått sin färg genom inkorsning med andra raser och att det är därför man inte vill ha dem i RMHA.

För att snabbt förklara färgvarianter hos Ullekalvs hästar skrivs kända gener ut.

E står for extension och avgör om en häst är svart eller “röd”. EE hästar kan inte få fuxavkomma medan ee hästar är fux. En Ee häst är svart – men avkomman kan bli “röd” beroende på den andra föräldern. A är anlaget for augoti eller brun som man oftast säger. G står för avblekbar skimmel, Cr för gulanlaget, Z för silver, Ch för champagne och Rn för konstantskimmel.

Exempel: Percy: E?AaCrcrZz Percy har en gen för svart. Det står E? eftersom hon inte är tested och vi inte vet om hon är EE eller Ee . Hennes  A  gör henne brun istället för svart. Hon har även ett gulanlag (Cr) som förändrar färgen ytterligare så den blir gulbrun.  Silveranlaget (Z)   gör att hennes  färg till sist blir silvergulbrun. Eftersom hon inte bär på vare sig skimmel, konstantskimmel eller champagne  nämns de inte  i färgbeskrivningen

Vill man veta mer om hästfärger kan det enklaste vara att söka på internet. För att hitta fakta mera samlad finns flera böcker på engelska; dels Lesli Kathmans bokserie The Equine Tapestry samt på hennes blogg med samma namn, dels Philip Sponenbergs Equine Color Genetics.

På Ullekalv finns hästar av flera färger och vi gillar att ha koll på färggenetiken – fråga gärna om du har funderingar!