Avelsston och arbete

När ska man sluta jobba sitt dräktiga sto?
Förra året fick Bunny ledigt ungefär fyra månader innan fölning medan jag satt upp på Percy sista gången drygt en månad innan hon fölade sista gången. (För att få lite fina bilder med två tjocka magar och medeltidsbakgrund). I år har planen varit lite annorlunda. Jag har försökt känna efter vad stona har föredragit. Eftersom Bunny bara blev piggare på ridturerna och orkade mer kändes det bakvänt att sluta rida henne, så jag har fortsatt. Samma sak med Percy, hon har varit så pigg och villig att arbeta och farit runt vilt när hon sprungit fritt.
Därför är tanken just nu att fortsätta på samma sätt, lätta, korta pass, som blir allt lugnare med ryttare, men som kan få innehålla fart om de tömkörs eller springer löst. Jag hoppas de visar när de inte längre vill vara med – just nu har det snarast varit tvärtom och de har sprungit mer än någonsin. Men, kanske är det dags att sluta snart. Båda två är mera hemkära än tidigare och kanske såg jag att Bunny började vända sig inåt, vilja vara mer ifred häromdagen.
Oavsett vilket blir det nog lite enklare saker hemma – vänja sig vid vagnen, leka med presenningen, tömkörning, trickträning eller något annat som får dem att använda hjärnan då och då. För de vill ju så gärna, så mycket att jag lätt får dåligt samvete när de inte får vara med. Men, skulle de inte vilja förstår jag dem helt och då får de vara och bara bli borstade lite. Personligen tror jag att de har bäst koll själva på hur de mår och vad de vill hitta på – jag måste bara lyssna till dem.

Pregnant mares and work

When to stop working a pregnant mare?
Last year Bunny got of ridden work 4 month before her due day and I got on Percys back the last time about one month before hers.  (Only to get some nice pictures of two big bellies and a middle-age background). This year the plan has been a bit different. I have tried to look for what the mares want. As Bunny only got more energetic and wanted to go faster for each ride I figured that she probably hadn’t any problems about it. The same thing with Percy, she has had a lot of energy and will so I had continued.
My thought is to continue in the same way, easy, short exercise with rider. While long reined and or running free they can get to work harder. I hope they show when they aren’t in the mood any longer – right now they nearly seems to run more than ever. But, it might soon be time to stop. Both seems to want to get back to the pasture more than ever and Bunny had a glow of “I want to be alone” yesterday.
Either way it is going to lighter work at home: preparing for driving, play with the tarp, long reining, trick training or something else that makes them use their brain every now and then. Cause they want so much. Still, if they start to prefer to only be brushes that’s want I’ll do. Personally I Think they know what is best for them when it comes to hard they wants to be worked.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.