Avvänjning

Fölen håller nu på att avvänjas. Först hade jag tänkt ta det lugnare med Lakrits, men han är nästan den som tar det med störst ro. Mest ”protest” kommer nog från Yakira och Chili. De gnäggar och gnäggar. Stona däremot tycker det är ganska skönt och gnäggar bara när de varit ifrån sina små ett bra tag och fölen ropar på dem. Ofta har stona kommit till grinden och varit väldigt lätta att få med till annan hage. För, jag har flyttat bort stona så fölen får vara kvar i sin invanda miljö, men har mamma i en hagen inom synhåll.  Första gången ett par timmar, sedan en halvdag, för att nu vara att de är borta ett dygn från fölen och med dem en halvdag. Alldeles strax blir det inget mer, utan de går i hagar nära varandra. Då kommer även alla föl få flytta till samma hage och pappa Pepper som får barnvakta dem allihopa. Hoppas de kommer att gillar det!

The foals are getting weaned. First I planned to wait with Lakrits, but he is nearly the one taking it calmest.  It seems as Yakira and Chili are the ones “protesting” the most. The whine and whine. The mares on the other hand seems to take everything very calm, they only call for their babies if they have been away for a long time when the babies calls for them. Often is the mares close to the gate when it is time to take them away from their offspring. I take the mares away so the foals can stay in their usual pasture, but their mamas are close enough to be seen. First time they were away a couple of hours, then half day and now twenty-four hours. Very soon is the mothers taken away for good. Then I plan to bring all foals together and get Pepper as babysitter/teacher. I hope they enjoy that!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.