Förutom gångarterna skritt, trav och galopp har Rockyn även tölt.
I USA rider man främst i tölt och man har rasspecifika gångartstävlingar. Rockyn är avlad för att vara uthållig och klara långa distanser vilket gjort att man ofta fokuserat på så energisnåla rörelser som möjligt. Många hästar lyfter därför inte särskilt högt på benen i tölt och det finns olika tävlingsklasser beroende på hur högt de lyfter benen.

2013 publicerades en vetenskaplig artikel i Nature där man hittat genen för tölt hos islandshäst. Man hade då och har sedan fortsatt att testa flera raser och individer för genen. De raser som har fler än de vanliga tre gångarterna har visat sig ha samma gen som islänningen. De flesta Rockys som testats har två gångartsgener, vilket hos islandshästar innebär att hästen kan gå i passgång. Rockys tränas och visas inte i passgång, men de kan ofta skifta mellan flera olika “extra gångarter” som stepping pace, foxtrot och ibland även running walk. Det kan bero på de två gångartsgenerna men skulle även kunna bero på att flera av USA gångartsraser är nära släktingar till Rockyn. Flera av Ullekalvs hästar är testade och har två gångartsgener.

De flesta Rockys har tölten väldigt naturligt och kräver inte mycket träning för att få fram den. Generellt är man emot alla typer av speciella hjälpmedel för att få fram tölten och är stolt över att den är så naturlig. Alla Peppers avkommor hos mig har oftast valt tölten före trav i hagen från födseln.