Rasföreningen Rocky Mountain Horse Association (RMHA) skapades 1986, men långt innan dess har hästarna funnits i östra Kentucky.

I de bergiga och fattiga områdena har hästarna använts till alla möjliga uppgifter, som att bära människor i den oländiga terrängen, dra plogen på fälten eller vagnen till kyrkan. Oavsett vilket har de ofta fått jobba hårt. I och med att området var så fattigt har hästarna fått klara sig på det som funnits att äta och det skydd de hittat. Bara de starkaste överlevde och har skapat en ras som är härdig, lättfödd, säker på foten och som klarar att arbeta hårt. Det finns idag flera olika register; Kentucky Mountain Horse, Spotted Mountain Horse, United Mountain Horse… Det är som nybörjare inte lätt att särskilja dem eller ens förstå varför det finns flera mountainhästar. Några av föreningarna är inte definerade som raser utan är snarast  register. Ofta är samma häst både dubbel- och trippelregistererad. Självklart finns skillnader mellan de olika varianterna, men även väldigt många likheter.

Det finns väldigt lite skriftlig dokumentation om rasen från äldre tider, men man vet att en vacker, silversvart hingst “The Stud Colt of 1890” fanns i området och gav upphov till flera avkommor. En av dennes ättlingar var Tobe som blev stamfar till Rocky Mountain-hästen. Tobe var en silversvart hingst som användes av Sam Tuttle i hans turridningsföretag. Många kom att älska hingsten och han betäckte många ston under sin karriär. Fem av hans söner har bildat olika linjer inom Rocky Mountain-hästaveln och nästan alla Rocky Mountain-hästar har någon eller flera av dem i stamtavlan. Sönerna var Kilburn’s Chocolate Sundown, Sam Clemons Tim, Maple’s Squirrel, Yankee och Sewell’s Sam.

Rasen är kända för att leva länge – Tobe blev omkring 37 år och betäckte fortfarande ston efter att han fyllt 30. De fem stamsönerna blev även de gamla – flera över 30 år.

På RMHA:s hemsida kan du läsa mer om rasens historia. Mer information om rasen finns dels på svenska i min egna bok “Rocky Mountain Horses”. Den går att beställa på exempelvis adlibris eller Bokus och kommer du på besök så har jag ofta något exemplar hemma till salu. En annan bra bok på engelska är  Bonnie Hodges ”The Rocky Mountain Horse” som det går att beställa på författarens hemsida .