Rocky Mountainhästens färger

 Rocky Mountainhästen har en del färger som man inte ser så i Sverige så jag ger en snabb guidning genom dem. Vill man lära sig mer finns det bättre sidor och böcker som förklarar det hela ingående. Nedan är en snabb introduktion där jag enbart använt mig av bilder som jag själv tagit. Alla hästar utom en är Rocky Mountain hästar.
Silver/Chocolate

Två nyanser av silversvart, Bunny till höger.

 På de flesta bilder av Rocky Mountains som man ser är det en häst med chokladbrun päls och ljus man och svans. Det är också den vanligaste färgen inom rasen. I Sverige finns färgen nästan enbart på islandshästar och går under namnet “silver”.  Silver bleker hästar som är svarta och bruna och särskilt man och svans blir bleka. Det är dock skillnad på Rockisar och islänningar – många silverfärgade Rockisar har inte alls så blekt tagel som islänningarna, ibland kanske det bara stöter i rött. Ofta lär manarna även mörkna med åren och det är ofta bara unghästar som har riktigt ljust tagel. Ett sätt att förutspå ifall fölet kommer att få behålla ljust tagel lär vara att studera dess ögonfransar. En uppfödare berättade att om fölet har helt vita ögonfransar brukar man och svns vara ljusa längre och kratigare medan det kommer att bli en mindre kontrast om ögonfransarna består av både vita och mörkare strån. Inom rasen går färgen under namnet Chocolat för svart silver och red chocolat för en brunsilver.

Margareta på treårigt sto. Red Chocolate eller silverbrun.

På fuxar, och andra färger som har röd grundfärg, syns inte om de har anlaget, (även om vissa säger att det kanske blir små förändringar i färg på skin eller hovar) och inte heller på skimmlar. På vissa andra färger kan det vara svårt att se, exempelvis i kombination med två creme gener eller på en champagnefärgad häst.

Hästar som har två gener för silvergener är perfekta i aveln om man garanterat vill få föl med den lönskade färgen. MEN, man har i flertalet studier kommit fram till att silvergenen eller en gen som sitter mycket nära denna ger problem med synen. Hästar som har genen i enkel upplaga påverkas inte, men de shar den i dubbel upplaga får problem att ändra pupillen storlek i den lättaste fallen och kan bli helt blinda i värsta fall. Därför rekommenderar många att inte avla så att individer med två silvergener kan föda. Det betyder att man får korsa en häst med en silvergen med en häst som saknar en sådan. Då får bara 50% av avkomman den önskade silvergenen. (Skulle fölet dessutom bli fux syns, som tidigare nämnts, inte färgen).

En av få fuxar jag såg – ofta är de så här mörka.

Grundfärgern – fux, brun, svart
 En häst kan antingen ha rött eller svart pigment och sedan kan dessa modifieras på många olika sätt. Rött pigment – det kallas oftast fux på svenska. Om hästen har rött eller svart pigment bestämms på ett ställe i hästens genom. Eller på två snarast – man har ett anlag för svart eller röd färg från stoet och ett från hingsten. Om ett av dessa anlag är för det svarta pigmentet kommer hästen att få svart pigment. Svart är dominant över rött pigment hos häst. Därför får två fuxar allti en fuxfärgad avkomma – de har inga andra anlag på detta ställe. När det gäller Rockisar ser man då och då att hästar presenteras som “red gene negative” vilket betyder att de har två anlag för svart färg och därmed kan individen inte få avkomma som är fuxfärgad.

Svarta hästar är nog vanligast efter silverfärgade. Detta är ett litet stoföl.

Fuxfärgen ses av många inom rasen som mindre önskvärd idag eftersom silverfärgen inte syns även om hästen har rätt genetik. Under en period av rasens historia dominerade dock fuxarna i antal och många som jag har en djupt röd färg.

Brun 3 års hingst.

Brun häst då? Färgen är faktiskt inte så vanlig i rasen. En brun häst är en häst med svart pigment som har en förändring på en annan plats i genomet som gör att inte hela hästen blir svart utan bara man, svans och benen. Augoti anlag brukar det kallas med ett annat ord. Det räcker att en häst har ett anlag för brun färg så kommer den att bli brun och inte svart.  I detta fall är alltså brunt dominant över svart.

Gulgenen

Svart + gulgen + silver = Silver gulsvart. Sto ca 3 år.

Gul eller creme genen som den också kallas gör att grundfärgen modifieras. Om hästen har en gulgen blir en brunhäst gulbrun, en fux isabell och en svart häst gulsvart. Om hästen istället har två gulgener blir hästen väldigt ljus, ibland har dessa hästar missvisande kalalts albino. Tittar man närmare på dem ser man dock att de inte har röda ögon och att det finns lite pigment. Den ljusaste av dessa är fuxen med två gulanlag – cremello. Perlinon som är brun i grunden blir lite mörkare och på en smokey cream som har svart grundfärg är taglet tydligt färgat (eller ser snarast rejält smutsigt ut…). Många tycker dessa hästar ser lite otäcka ut. Avlar man kan de däremot var perfekta – varje gång man korsar dem med en brun, fux eller svart häst får man ett föl som är gulbrun, gulsvart eller isabell.

Percy är silvergulbrun, dvs gulbrun med en silvergen.

Fux + gulgen = isabell
Denna hingst är betydligt mörkare trots att han har två gulgener och pigmentet syns tydligt i svansen. Svart är enligt RMHA’s hemsida hans grundfärg.

Två yngre ston. Skulle tro att de är fux + två gulgener. Cremello i så fall.

Konstantskimmel

Svart+ silver + konstantskimmel. Sto i september

En konstantskimmel skiljer sig från andra skimlar och färgen är inte helt ovanlig i rasen. Min hingst Pepper har tex denna färg, så kolla på bilder på honom för att se hur färgen växlar över året. Jag har hört namnet “färgväxlare” för denna färg och den beskriver lite om vad som sker. En konstatskimmel blir inte ljusare med åren utan

byter färg över året. Jag har hört att det beror på att över och underhår har olika färg – den ena är vit, den andra i hästens färg. När då den ena sortens hår ligger över den andra kan hästen antingen se ut att vara “enfärgad”, eller så kan den vara nästan vit. Eller så klart någronstans på vägen mellan dessa extremer. Huvud, man, svans och ben behåller dock alltid hästens färg och blir inte vit. Pepper har svart som grundfärg, men jag har även lagt ett exempel på en häst som är silversvart som grundfärg, men som också råkar vara konstantskimmel.Avblekbar skimmel

5 årigt sto som var helt vit. Troligen för att hon är född fux. Bara en skimmelgen.

Det finns inte många avblekbara skimmlar inom rasen. Detta är den skimmel som man nog oftast tänker på i Sverige. Fölet föds i en färg, men bleknar sedan med åren tills den evnetuellt blir helt vit.

Vissa undersökningar pekar på att hästar med två skimmelgener bleknar fortare. Jag har även sett på internet (så ta det med en nypa salt) att fuxar ljusnar snabbare liksom hästar med silvergen. Stoet på bilden styrker det påståendet.

Champagne
Champagne är en ovanlig modifiering, som knappt finns i Europa. Den bleker pälsen och ger den en speciell glans som inte lär synas bra på bild. Tyvärr har jag inte (mig veterligen) sett någon Rocky i verkligheten med denna färg, men det finns ett antal registerade. Dessa hästar får även blekt skin som dessutom har karateristiska prickar.  Ögonen är ofta ljusare än på andra hästar. Tidigare har denna färg blandats ihop med isabell och i vissa fall kan de påminna om varandra.
För att veta vilken grundfärg hsäten har benämns de olika champagnefärgerna olika: classic Champagen är en häst med svart grundfärg, en amber champagne har brun grundfrg och en golden champagne har fux som grundfärg. Det finns även sabel champagne (svartbrun grundfärg) och skulle hästen bära på gulgenen blir det ofta ett tillägg med “cream” i färgnamnet.

Grullo, dvs svart + black – 15 årig hingst

Black 
I Norden kasnke Fjordhästen är mest känd för sin blacka färg, men den finns även hos Rockyn.  Däremot ser en Rocky med black genen inte ut precis som en fjording, de är generllt lite mörkare i pälsen men har så klart en ål från öron till svanstip). Denna färg är inte vanlig, men inte heller helt ovanlig hos Rockisar.
Pangare

Pangare. Nordsvensk brukshäst, den enda egna bilden jag hade på färgen.

Pangare eller mealy är en modifiering av färgen som gör att hästen får en ljusare buk och mule. Det är exemplevis inte ovanligt hos Nordsvenskar. Anlaget är inte vanligt hos Rockisar, men jag har sett bild på en häst som verkar ha detta samt hört talas om minst ytterligare en.

Sabino
Vita tecken sägs ofta bero på sabino. Om det finns individer som gentestet som nu finns för sabino ger utslag på Rockisar vet jag inte. Vad jag har hört är det inte säkert att det är så.  Däremot finns det hästar med vita tecken, men får de för mycket vita tecken får de inte registeras. Det lär ha förekommit att föl efter registerade föräldrar fått för mcyket vitt på sig för att få registeras och istället fått registeras i Spotted Mountain Horses register.

En sabino kan alltså vara minimalt tecknad och har då vissa vita tecken (som inom Rocky Mountain). Det finns också individer som blir nästan helt vita, eller får stora vita tecken och ibland bukfläckar.

Sooty

Detta är en gulbrun hingst som kan ha sooty genen. Han är mycket mörkare än vad som är vanligt Tyvärr är han även blöt.

Ytterligare en  modifiering av hästens grundfärg. Enligt flera beskrivningar ser det ut som om hästen fårr en hink aska över sig, alltså blir dessa hästar mörkare än grundfärgen Enligt andra kan desa hästar ändra färg en hel del. Percy’s farfar Choco Dock Junior sägs ha denna gen (finns många bilder av honom på nätet). Möjligen har även Percy den då hon ser sotig ut i perioder. Ännu finns inget gentest.


Gentest
Flera olika laboratorier kan testa för olika färggener. Därmed blir det lättare att förutsäga vilken eller vilka eventuella färger avkomma kan få.  För att få ett prov analyseras brukar det räcka med att man rycker lite tagel (viktigt att rötterna kommer med – det är DNA:t där man använder) och skickar in.

De flesta testerna kollar för den specifika genen för en färg, men vissa tester tittar för markörer. Testen för markörer är därmed lite mindre säkra. Utveckling för vilka tester man kan testa för och om det är markörer eller den exakta genen man testar för utvecklas hela tiden.

Kombinationer
Eftersom det finns så många olika gener som modifierar färger hos Rocky Mountain hästen kan det ibland vara svårt att se vilka som finns närvarande. Stamtavalan kan ge en vi vägledning, men ger inte alltid hela sanningen. Det är inte alltid uppgifterna stämmer i RMHA’s register. Det beror dels på okunnighet (exempelvis champagne är först på senare år som man upptäckt att det är en egen färg – för registrerades ofta dessa som isabell), dels på att bara vissa förbestämda färger får anges enligt RMHA’s standard och dels på att man oftast inte får veta födelsefärgen på en skimmel, att silvergenen inte syns (och därmed inte förs in i regsitern) på fuxar etc.


Ofta kan man dock hitta färgkombinationer som “silver gulbrun” eller ” konstantskimmel black”, om inte annat i annonser och hemsidor.

Engelska termer 
Silversvart – silver black/chocolate
Silverbrun – silver bay/red chocolate
Svart – Black
Brun – Bay
Svart brun – Seal brown
Fux – Chestnut eller sorrel
Gulbrun – buckskin
Isabell – palomino
Gulsvart – smokey Black
Konstantskimmel – roan
             Svart konstantskimmel – blue roan
Avblekbar skimmel – Grey
Champagne – champagne  se texten ovan för att se olika varianter av färgen benämns
Black – Dun
             Musgrå/svartblack – grullo
Pangare – ibland kan de kallas mjöliga på svenska.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.