Hästägare och Jul

En favorit när det kommer till julafton är att börja dagen istället. Att komma upp en stund till hästarna, pyssla om dem och rida ut en kortare tur barbacka är en så skön kontrast mot resten av dagen när min familj mest sitter inne, äter eller väntar på tomten. Allting annat kan läggas åt sidan en stund, ingen stress för att packa in alla i bilen eller laga mat eller… Bara avslappnat med hästanra.
I år lyckades jag (tyvärr) inte helt; tiden i stallet blev för kort för en ridtur och jag prioriterade att ge varje häst en stunds uppmärksamhet. Så, alla blev borstade och fick göra något trick för att få lite julgodis (morot och knäckebröd). Fölisarna däremot har itne riktigt förstått detta med “godis” ännu; Embla kunde äta morot men Tea ville inget ha.
Juldagen hade jag något mera tid (och mörker), men förutom lite uppmärksamhet till varje häst blev det dressyr med pannlampa på en pigg Calinka. Inte fel för att ordna med någon form av aptit till kvällen.
Idag, annandagen, blev det däremot lite mera tid – 45 minuter med Bunny. Mest i skritt, men hon blev lite svettig i alla fall. Kondisen är inte i topp, men pälsen lång. Pepper tömkördes och var slö – dessutom passerade Sylvia och tre ryttare till så han var ju tvungen att titta på dem. Men, inga skrik, rop eller stress – han ville bara kolla på dem. Skönt. Embla och Tea fick lite ledträning och Percy och jag lekt i hagen. Hon börjar veta vad som gäller och gillar det.

Horse-owner and Christmas

A favorite at Christmas Eve is to stat the day in the stable. (In Sweden we celebrate Christmas Eve more than Christmas Day and Santa Clause comes with all presents in the evening, traditional food is eaten etc). To start the day caring for the horses, cuddle and go for a shorter bareback trail ride is a nice contrast to the rest of the day when my family is mostly indoors, eating and waiting for Santa Clause. In the morning everything can be put aside, no stress to get everyone and everything in the car, cook food or…  Just chilling with the horse.
This year I (sadly) didn’t get enough time to ride and prioritized to give every horse some attention. I groomed everyone and got them to make some tricks for candy (carrots and hard bread). The foals haven’t really got the candy thing yet; Embla like carrots but not the bread and Tea didn’t wont any of it.
Christmas day I got some more time (and darkness), but some attention to each and everyone and bareback dressage with my headlamp and Calinka. Not a bad way to get some appetite for the evening.
Today I got some more time – 45 minutes with Bunny at the trails. Mostly walk, but she got some sweaty anyway. She isn’t in the best shape but her fur is long. I ling reined Pepper and he was very lazy. Sylvia passed with three more riders so he got a bit distracted as he wanted to look at them. But, he didn’t call at them, trying to follow, show of or anything – just wanted to stand still and watch. Good. I did some lead training with Embla and Tea and played with Percy in the pasture. She starts to know what it is all about and likes it.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.