Bomarbete och Bunny luras igen

Nyligen kom jag på att leka med bommar med hästarna. Jag har tyckt att Calinka och Pepper varit lite dåliga på att engagera rygg och bakdel. Lite cavalletti och studshoppning skulle kunna vara en bra träningsvariant.
Calinka och jag lekte, hon var pigg och sprang runt mig i den tunna longerlinan som är svår att kommunicera bra med hästen i. Trots det var det aldrig några problem även när vi var ute på fältet och galopperade även om hon bara bar grimma. Cavalettin var kul och hon lyfte fint när jag höjde ett par bommar. Studshoppning var ännu roligare. Det var ett tag sedan hon fick hoppa och även om hon är talanglös på den fronten tycker hon ibland att det är kul. Det var kul att se hennes energi och vilja. Hon är ju trots allt ingen ungdom längre.
Sedan var det Peppers tur och det hade börjat skymma. Vi är inte riktigt lika samstämda och longerat honom har jag inte gjort många gånger. Men, han skötte sig bra och var lätthanterad. Bommarna gick bra, men studshoppning var kul men lite knepigare. Men, även han uppskattade övningen.
Innan det blev helt svart hann jag ta med Tea ner och visa bommarna. Hon är inte longerad många gånger och nu var det länge sedan. Men, efter en kort repetition travade hon utan problem över bommarna i båda varven. Det gick så bra att jag testade att låta henne hoppa ett litet språng vilket hon också fixade utmärkt. En sådan tjej!
Påföljande dag blev hästjobbet begränsat – Bunny andades tungt och var lite svettig. Vi trodde det var fölning på gång, men inte då. Men, det ändrade hela upplägget med hästarna. Tea och Mira fick däremot komma ner och leka med bommarna. Tea klarade det galant även i den tunna longerlinan och Mira fick en lektion i longering och bommar. Jag är inte säker på att hon gjort något av det tidigare. Inte lätt för henne, men hon skötte sig väl. Det var även vid detta tillfälle jag passade på att filma medan Maria longerade Tea. Däremot stod vi mitt ivägen så det blev ingen lång film.
Idag blev det itne heller någon hästmotion – vi åkte och köpte en hästtrasnport istället. En gammal och enkel, men ännu vet jag inte hur mycket jag kommer att ha använding för den. Vi får väll se! Däremot för hästarna omkring bra i hagen på egen hand – Bunny var värst och både bockade, stegrade och raceade runt flera gånger….
Mira och Tea var så kalla i regent att de verkade huttra vilket jag aldrig sett förut. Fixade varsitt täcke till dem och satte på dem. Hoppas det hjäper. Första gången Mira fick täcke, men det var inga problem.

Mira

Pole work and Bunny tricks us again


Recently I remembered that I could play with poles.I have thought that Calinka and Pepper have been engaging their backs and quarters a little bit to less recently. Some pole work and gymnastic jumping might be a good way to improve that.
Calinka and I played, she had a lot of energy and ran around me with a thin loung-line that is difficult to communicate with. But there were no problems even when she cantered at the field and only wore a halter. She liked the poles and loved the jumps. She has no talent for jumping but sometimes she likes it. I really liked watching her energy and happiness. She is not young any longer but still likes to work.
The I brought Pepper out when it started to get dark. We aren’t really as well connected as Calinka and I (yet) and I haven’t lounged him many times. But he behaved well. The poles worked well but the jumping was a little tricker. Still, he enjoyed the new exercise.
Before it got totally dark I got Tea to show her the poles. She isn’t lounged many times but after a short repetition she trotted over the poles in both directions. She did so well that I let her try a small jump that she took easily. Such a girl!

Following day the plans to work with the horses got changed. Bunny was panting and a little sweaty so we thought she were going into labor and kept us around the stable. But no foal arrived. While checking on her we took Mira and Tea for some pole work. Tea did great even in the thin loung line and Mira got a lesson in lounging and pole work. I’m not sure if she has done any of that before so it wasn’t easy for her.  But she behaved well.  It was at this time that I manged to film Tea while Maria lounged her. Mira and I had put ourselves in the middle so it didn’t become a long clip.

Today there were no work of the horses either. Instead we went away to buy a trailer. And old and easy one but I still don’t know how often I’m going to use it. Time will tell! But the horses seemed to work out all by them self. Bunny was the worst, both rearing, bucking and racing several times.

Mira and Tea seemed to be cold in the rain so I put rugs on them. First time I have seen them cold. It was the first time Mira got a rug but she behaved well.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.