Percys dotter

Igår morse fick Percy en dotter. Hon är precis allt jag kunde drömma om; i alla fall vad jag kunnat se hittils. Ett sto, gulbrun med sooty, till och med rabicanosvansen har hon! Exteriört ser hon också fin ut, det jag kunnat se. 
Percy vill föla i hagen, i flocken; den gång jag stängde in henne bröt hon sig ut. Så i år gjorde jag ingen ansträgning att ens försöka utan jag litade på föllarmet – det hade hon lyckats falsklarma med hur många gånger som helst. I en vecka nu har mjöknivåerna sagt att hon är redo och jag har varit uppe varje morgon för att släppa ut Mira vid sex tiden. (Hon har stått inne nattetid pga sin skada). Men igår tog jag lite sovmorgon. Regnet öste ner. Vid halvnio ringde det; tydligen hade det fötts ett föl och det såg inte ut att må så bra och reste sig inte…
Jag kastade mig iväg för att hitta Percys dotter under hällande regn. Långt bort i hagen. Jag tog upp henne i skottkärra till lösdriften och började värma henne samt mata henne med nappflaska. Det tog tid och hon var så kall men det kändes som om det långsamt gick åt rätt håll. Hon började kunna stå upp själv om man bara hjälpte henne upp, sugrefelexen blev starkare. men så hostade hon flera gånger och det blev dags att ringa veterinär. Veterinären  kom ut och eftersom hon lät aningen konstig på ena lungan rekommenderade hon resa till Strömsholm. Dessutom hade hon blivit lite tröttare.

Vi kom iväg och var framme vid sjutiden. Där blev det kanyl, dropp, sond och plasma samt massor med prover. Det verkar vara problem med lungorna, om det beror på någon infektion hon hade redan i livmodern, på regnet eller att vi kanske fick ner mjölk i lungorna när vi matade henne är svårt att säga.Vi får se hur det går, jag hoppas min lilla tjej klarar sig! Percy var inte helt nöjd med det hela, men hon har skött sig kanonbra!
En stor TACK till alla som ställde upp: Frida som kom och hjälpte till, AnnSofie som kom med mat och halm, Sylivia som följde med till Strömsholm. Samt så klart min man som fick ta hand om allt hemma, komma med transporten och lite annat smått och gott. Helt underbart stöd som gjorde att det blev så mycket smidigare! 
 

Percy’s daughter

Yesterday morning Percy had a filly. She is everything that I dreamed about; at least what I have seen so far. A sooty buckskin filly, even with the rabicano tail! Conformation wise she seems good to, according to what I have been able to see.

Percy want’s to foal in the herd, the time I tried to lock her in she broke out. So this year I haven’t even tried but relied on the foal alarm – especially as she managed to make many false alarm. For a week her colosteral levels have been high and I have checked her every morning when I have let Mira out (she has been stabled during night because of her injury). But yesterday I slept a little longer. The rain was pouring down. Then the phone called – apparently there were a foal in the pasture that didn’t seem to be able to get on its feet…

I took of as fast at possible to find Percy’s daughter in the rain. Far away in the pasture. I got her in the wheelbarrow and got her in the shed, started to warm her up and bottled her. It took time as she was so cold but it felt as we were on the right track. She cold stand up by herself if we helped her on her feet, she feed better and better from the bottle but then she started to caught so I called the vet. She came out to us and recommended that we would go to Strömsholm. So we did. The little girl had also got more tired as time went by.

We got to Strömsholm at seven. She got drip and feed throw the nose and a lot of samples. The main problem seems to be her lungs, maybe she already had an infection in the womb, maybe the rain did it or maybe we got milk in her lungs by accident when we feed her. I don’t know how it is going, but I sure hope my little girl makes it! By the way, Percy did great, she protected her foal but let us be close and help her.

A big THANK YOU to everyone who helped. Frida came and assisted me, AnnSofie bought food, Sylvia joined me to Strömsholm. And of course my husband that had to run the family and assist me with the trailer etc. Wonderful to have such good friends!

Hard to believe she just had baby!


At Strömsholm
Just before we left Strömsholm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.