Lite skoj måste man ha ibland och jag fick för mig att kolla vilka färger vi har på våra rockies i Sverige nu. Silversvart är den vanligaste färgen, men konstantskimmelanlaget är vanligare än silveranlaget. Troligen eftersom Pepper har det och har gett till ett antal av sina avkommor, även om de fått sin konstantskimmelgen på ett antal olika färger. Att silvergenen finns hos ett
antal flera hästar än vad man snabbt kan läsa ut beror på att två av de rödbaserade hästarna är testade för silver och har visat sig ha det. På samma sätt finns är ett ganska stort antal av rockisarna testade, eller har visat via avkommor att de bär på en gen för fux. Men, troligen är det ytterligare några som har fuxgen.

Två med silvergen, två med gulgen.

Silverbrun, brun eller isabell hade varit rimligt att ro att vi skulle ha någon häst i Sverige, men det saknas just nu. Tidigare har det faktiskt funnits silverbrun, men de hästarna har exporterats eller avlidit.

Oavsett är det kul att vi har blandning på hästarna här och en vacker dag kan det nog födas både bruna, silverbruna och isabeller från de djur som redan finns inom landet. Samt chans för flera andra färger som dubbelgula, olika champagnevarianter och kombinationer som silvermusblack, isabellblackskimmel eller silver amber champagne.

Färg Antal
musblack skimmel 1
brunblack 1
gulbrunblack 1
silversvart 7
fux 1
rödskimmel 3
champagne 1
champagneskimmel 1
avblekbarskimmel född svartskimmel 1
avblekbarskimmel född silversvartskimmel 1
svartskimmel 3
svart 3
gulbrunskimmel 1
gulbrun 3
silvergulbrun 1
silversvartskimmel 1

Hur genfrekvensen ser ut av vissa anlag, vissa har t.ex. dold silvergen och några vet vi har anlag för fux (men det syns ju inte). När det gäller gulanlag finns möjligheten att vi har några dolda bärare. En sådan skulle kunna vara förra årets svarta föl Lakrits efter en gulbrun mamma. Chansen att han är gulsvart är 50%, men det syns inte och jag lät aldrig gentesta honom.

Gen Antal individer
silvergen 11
röd bas 4
gulanlag 5 (kända)
brunanlag 5
skimmel 2
konstantskimmel 12
champagne 2
black 3
E – anlag (anlag för svart basfärg) 26
e-anlag, ej fux minst 9

Svart och röd och gul.