1998
e. Sewell’s Sam
u. Jacob’s Samantha
PSSM-fri
Svart
(Ee)
2 gångartsgener (DMRT3)

Ca 148 cm i mankhöjd

Avkommor

Den 27 juni 2023 fick Footy somna in. Vi hade länge kämpat med hans vikt eftersom han bara hade rötterna kvar på tänderna. Trots att han fick “höpelletsgröt” vägrade han att äta så mycket som han behövde för att hålla hull och när gräset växte för dåligt gick han ner ännu mera. Han lämnade oss i sin hage, tillsammans med ett par av sina ston och han aldrig bli stressad eller förstå vad som var på gång.  Efter sig lämnar han en mångd avkommor och många i både USA och Europa har personliga minnen av honom. I Sverige han vi turligt nog få ett antal avkommor.

Jag är så tacksam över att jag fick chansen att köpa Lightfoot, eller Footy som han kallas av Petra van den Berg. Footy är hennes ögonsten och enda anledningen att han fick komma hit är för att han ska få sprida sina gener ytterligare några år. Han är så mjuk och snäll, tar det nästan alltid väldigt lugnt och är nöjd bara han får gå i hagen med ett stosällskap.

Footy importerades från USA av Petra 2010. I USA både tävlades han i gångartstävlingar och användes i avel; det finns ett tjugotal avkommor efter honom där. Förutom att Footy är en väldigt trevlig och söt kille så har en  speciell stamtavla. Han är en av väldigt få hingstar i avel som är barnbarn till Tobe, som ofta räknas som stamhingsten för rasen. Footys far Sewell’s Sam var känd för sitt väldigt trevliga och milda temperament. Sewell’s Sam blev 24 år och Footy är född ett år före hans bortgång. Man sa ofta att Sewell’s Sam hade lite mer kallblodslika drag, förutom temperament även en grov benstomme och  tjock, vågigt tagel. På sin mors sida har Footy även Tobe sonen Sam Clemon’s Tim.

Footy är en väldigt intelligent häst som snabbt lär sig nya saker. Footys avkommor får ofta hans vackra huvud, hans goda tölt och trevliga temperament. Har du ett Rocky eller Kentucksto – tveka inte – använda denna fina hingst medan han ännu är i form för att betäcka. Hos Petra har han visat god fertilitet hela tiden, trots att han nu är till åren. 2020 blev alla sju ston han betäckte dräktiga på första brunsten, samma sak med de 6 som betäcktes 2021.  Helst fribetäcker han, även om han kan handbetäcka.

Megan tävlade med Footy 2004 i USA . Jag kontaktade henne för att få veta mer om Footy och hon berättade bland annat:

” Han är så mjuk – som att rida ett moln. Han hade alltid en perfekt form och kunde sitt jobb väl. Han kom alltid på första plats efter en  utomordentligt prestation. Han var aldrig hingstig under uppvärmningen.  Min avkomma efter honom, som är 15 år nu,  är likadan. Så pålitlig, säker på foten och så mjuk.”

Petra säger” Han är den sortens häst som får dig att känna dig som en drottning när du rider honom”.

Sedan ett par år har Footy en skada som tyvärr gör att han inte kan bära vikt på sin rygg längre och därmed inte ridas. Innan reds han både på tävling och i skogen, både med och utan bett. Däremot mår han bra i hagen och har inga problem med betäckningar.

  • RMHA conformation champion weanling 1998 (dvs ungefär “exteriörchampionföl” hos rasföreningen 1998)
  • Tävlad i gångartstävlingar i USA

Ett blogginlägg om hur Footy och Pepper skiljer sig åt

Ett blogginlägg om Footys stam

Sewell’s SamTobe


Hazel

Old Tobe


HoneyJacob’s SamanthaSambo


Little Red

Sam Clemon’s Tim


Misty Lady