Upp och ner


Igår var tanken att jag skulle upp på Peppers rygg. Jag har senaste tiden känt hur han blivit mer naffsig och som om han verkar vill ha hjärngympa. Äntligen hade jag fått tag på någon som kunde vara med och dagsljus. Det känns liksom säkrare att sitta upp på en häst som inte ridit på månader och i grunden inte har så mycket träning om det finns någon i närheten.

Men, Peppers idé sammanföll inte med min. Så fort han kom in i stallet var han oroligare och naffsigare än vanligt. Förvisso blev han väldigt snygg när sadel och träns kom på (WOW tycket både jag och Maggan) men han kom att visa sina absoulut sämsta sidor. Så det blev en lektion i uppförande istället där han fick hålla sig på avstånd, respektera mig och backa från marken.

Varför han blev på detta sätt har jag ingen aning om, men dels var det dagen efter nyårsafton (hur upplevvde han fyrverkerierna som säkert förekom i grannskapet), dels hade det precis snöat under dagen vilket ju får vissa hästar att reagera. Han har även flyttat långt nyligen, från den plats där han växt upp och nu är han plötslig enda hingsten på plats. Utrustningen är ny för honom… Han vet hur han ska uppföra sig, men igår testade han vad som var möjligt. Inte heller det särskilt ovanligt. Calinka har ju hittils varit den som betett sig sämst.

Idag istället fick han komma ut i träns igen och nu gick det mycket bättre. Han fick titta på alla möjliga “läskiga” saker. Hade det inte varit isgata och mörkt hade jag suttit upp på honom, men det får bli en annan dag. Förhoppningsvis snart för han behöver bli av med överskottsenergi och få tänka lite.

Percy fick även hon komma ut på promenad idag. Lite otäckt var det men hon följde snällt med, tom genom en vattenpöl. På ridbanan provade jag att longera henne och fick henne att stoppa och starta ett par gånger i varje varv utan problem. Jag tror aldrig hon gjort det förut…Duktig flicka!

Yesterday the plan was to get on Peppers back. Lately I have felt that he has started to nip more and that he need some brain work. Finally I had find someone that could join me in the stable and it was daylight. I just feels safer to have someone around the first time you get on a horse that has not been ridden for month and are rather green from the beginning.

But Pepper’s plans didn’t agree with mine. As soon as he got into the stable he started to nip more than ever and was stressed. He got really good looking when all equipment got in, a different horse (WOW said Maggan and I) but he showed his worst sides. So it turned out to be a lesson in respect and discipline from the ground instead.

I don’t know why he behaved like this, but I have some ideas. It was the day after New Year (how did he react about all fireworks that probably took place) and it snowed just before we arrived to the stable. It is not long since he traveled long from his birth place and now he is the only stallion at the spot. And the equipment is new to him. He know how to behave, but yesterday he tried to see what was possible. That is not unusual either. So far Calinka has been the one missbehaveing – I guess it was some one else s turn.

Today we had an other session in the bridle and he behaved much better. He followed nicely around a lot of “scary” stuff and didn’t question me as much. If it hadn’t been dark and the ground iced I had got on his back today. I hope I get there soon as he needs to get rid of some energy and start to work his head.

Percy also got on a short walk. It was a little scary, but she followed nicely, even through a puddle of water. IN the arean I tried to long her a little. I got her to start, walk a bit and stop a couple of times in both direction. I’m not sure she has ever done that before. Good girl!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.