Jobbat alla tre hästarna

Igår fick då äntligen Calinka sitt dressyrpass. Hon var stel (inte helt oväntat). Alltså blev det en del kick och bock när jag bad henne om öppna, sluta, trav, tja allt som innebar stretch och jobb. Men, det gav med sig och vi slutade när hon blivit mjuk och smidig och plötsligt fått ett mycket spänstigare travsteg. Duktig tjej. Mindre duktig var hon däremot när hon stod inne medan Percy jobbade och drog av sig täcket jag bara lagt över ryggen och trampade runt på det så att det fick åka hem till tvättmaskinen. Hon som brukar stå lungt och sansat…(annars skulle jag inte lagt på täcket)

Percy då, hon fick prova att gå över cavaletti. Trava över verkade konstigt, men skritt gick bra. Dessutom kan man ju backa mellan bommarna! Longering ville hon inte heller – hon ville stå hos mig och bli kliad. Sötnos <3. Inne i stallet fick hon träna på tömmarna igen och blev lite borstad. Att stå kvar inne medan Pepper jobbade blev även det en träning.

Pepper fick även han titta på bommarna som han först var väldigt misstänksam emot, men det gick över snabbt och sedan var det inga problem. Han travde glatt efter mig över bommarna, backade mellan dem med att gå sidleds med bom under magen var inte tänkbart… Inte heller öppna för handen ville han utan försökte bara komma undan. Vi får jobba mer på det. Att gå upp på pallen fungerade däremot ganska bra. Han verkar ha mycket energi, men jag har inte kommit på hur jag ska få ur dem så det blev ett lite väl lugnt pass för honom – särskilt när han inte ville springa i hagen.

Idag fick jag höra att Calinka var ute på en nästan 10 kilometer lång runda med Mariah och utforskade skogen. Tydligen transformerades hon till en tävlingsgaloppör som inte kunde skritta under första delen av ridturen… Låt mig gissa att hon kommer ha rejäl träningsvärk imorgon.

Yesterday finally Calinka got her dressage training. She was stiff (not very surprising). That meant some kicking and bucking when I asked for shoulder in, trot, well, everything that had her to stretch a bit. But, as she got warmer and had stretched a bit she softened and got a much better trotting action. Good girl! She was less good when she was indoors while Percy was worked. Then she got the rug of her back and walked at it. It was just to bring it back home to wash. She is usually very calm…(otherwise I shouldn’t have put an unattached rug on her back).

Percy then? She tried cavaletti. She felt that she didn’t want to trot, but walk went well. And it is possible to back up between the poles as well. She didn’t want to be lounged either – didn’t want to leave my side and preferred beeing petted. Sweetie <3 In the stable I trained some more with the reins and brushed her of. To be left in the stable while Pepper worked was also kind of a training session for her.

Pepper learned about the cavaletti as well. First he was rather suspicious, but within just a minute or so he waked calmly over them and had no trouble trotting over them as well. He backed up between them but sidepass – no. He didn’t want to try shoulder in from the ground as well – finding ways to escape. We have to work more on that. To step up at the “bridge” worked fine. He seems to have a lot of energy, but I haven’t found out more ways of letting him get rid of it so he got a to lazy session. It could have been better if he had liked to run in the pasture.

I was told that Calinka went on a nearly 10 kilometers trail ride today with Mariah to search for new tracks. Apparently she turned into a racing thoroughbred, not being able to walk during the first part of the ride… My guess is that she is going to have some exercise related muscle pain tomorrow.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.