Peppers tisdag

Idag var det Peppers tur att jobba. Som vanligt försökte han nafsas lite lätt så fort vi sågs. Jag vet att det är hingstbeteende och att det till viss del kommer från att han står själv samt att det kunde vara mycket värre. Men jag gillar det ändå inte. Idag blev jag sur, inte så att jag smällde till honom som jag gjort tidigare utan arg inifrån. Och det fungerade! Han går så mycket på hur man är inombords den hästen, stona är inte alls lika känsliga. Jag tror han vill tydlig ha en stabil ledare, någon med pondus som kan säga ifrån. Där det snarast är energin man utstrålar som räknas. (Låter flummigt, jag vet, jag saknar bara ett bättre sätt att förklara det på).

Jag tror jag måste gå in mer i den rollen – den har inte behövts på många år med Calinka. Hästar jobbar verkligen på att göra en till bättre människor. Tömkörningen då – han var riktigt duktig! På slutet sökte han sig framåt – neråt i gångart. Ett naturligt stöd utan at jag hade något i handen. Det finns mycket kvar, men detta var en bit och han jobbade bättre än någonsin. Slutorna börjar också sitta och sidförande har jag introducera.

Vore kul att få till en liten filmsnutt…

Today it was Pepper’s day to work. As usual he started our time together trying to nip. I know this is stallion behaviour and that he is a bit bored and that it could be ways much worse. But I still don’t like it. Today I got angry, not angry as some other times when I have disciplined him, but more kind of angry from the inside. And it worked! He is so sensitive about my inside. I know horses are, but the mares are not at all as him. I think it is that he wants a leader that now what it wants, someone that tells how things should be done. And not by threats but rather by the energy that person is showing. (Sounds a little awkward, I know, just don’t have any better way to explain it).

I think need to move more into that role – I haven’t neede that for years with Calinka. Horses really tries to make you a better person. The long reining then? He worked really well and in the end he started to stretch down and forward while gaiting. He keep a nice contact with the bit – even if he left me with basically nothing in my hands. He worked better than ever even if there still is a lot to do. The quarter in starts to work ok and I have begun introducing leg yielding.

It would be fun if I could get it on video…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.