Is, is och tö

Pepper’s long mane moving in the wind.

Så har nästan en hel vecka till passerat…

Måndagen vart det hovslagarbesök; nya skor till Calinka och verkning av Pepper. De andra var så fina i fötterna att inget behövde göras.
Tisdagen var vikt åt att motionera av Calinka, en tur runt snön och plötsligt var luften mycket varmare. Från att nästan ha somnat innan jag kom till stallet piggnade jag till och njöt av turen. Calinka var också väldigt nöjd – hon fick springa på en del. Medan hon torkade till tömkörde jag Pepper. Sådär kul tyckte han, nu har vi gjort det en del och underlaget är sådär då det börjat smälta.
Maria tog red lite dressyr på Calinka på onsdagen – de övriga vågade hon sig inte ut med då snön smält ännu mer och det blivit väldigt isigt.
Torsdag kväll var det återigen min tur, Percy fick tömköras. Ridbanan var nu i ännu sämre skick även om hon kunde tänka sig att ta några korta bitar snabbare än skritt. Annars jobbade vi på att göra halt och början till sluta. Båda sakerna gillas inte av Percy: “vadå stå still, gå är bättre”, och “vadå flytta in bakbenent under magen, vad vill du matte?” Nåja, underlaget gjorde att detta var vad vi  kunde träna på, Percy jobbar i en trevlig form och vi fick till det hela lite efter en stund.
Bunny har längtat efter att bli ompysslad och fick komma ut på samma jobb som Percy. Hon är bara tömkörd några få gånger men hade inga problem att göra halt, början på sluta fungerade liksom introduktion till skänkelvikning. Så olika de kan vara. Bunny däremot vill gärna gå åt lite egna håll och är inte lika känslig som Percy. Men i detta fall var det en fördel, hon lyssnade på vad jag sa utan att stressa upp sig och gjorde bara det jag bad om medan Percy istället blir otålig i denna  typen av situationer, hon har inte lika mycket tålamod helt enkelt. Roligt att se hur olika de är.
Eftersom underlaget var som det var insåg jag att Pepper inte skulle uppskatta att tömköras så jag borstade om honom inomhus och gjorde lite trick med honom istället. Han är duktig, men blir lätt för fokuserad på godis och letar mer efter det än försöker förstå vad det är jag vill.
And nearly one more week has passed by…
Monday meant farrier; new shoes for Calinka and a trim for Pepper. The others looked fine and didn’t need anything this time.
Tuesday was Calinkas work-out day, a trip around the lake and the air felt much warmer.When heading to the stable I nearly fell asleep, but while there I woke up and enjoyed the trip. Calinka was also very happy, she was allowed to run a bit. While she dried I long reined Pepper. He wasn’ very enthusiatic, as the surface has started to melt it wasn’t very good and he starts to think he has done this a lot lately.
Maria did some dressage with Calinka during Wednesday, she didn’t want to bring the others out as it had been melting even more and most placed was coverds with ice.
Thursady evening was my day; Percy got to be long reined. The arean was worser than before, even if she could find som short spots where she could speed up for some strides. Mostly we worked with stopping and the beginging of haunces in. None of them is a big favourite with Percy: “Stand still – why?” and “Put my hindfeet under my stomach – what is it that you want?” Well, the surface made thos things to those that we could work with and she performed better after some time and she has a very nice frame.
Bunny had longed to be cared for time and got to do the same thing as Percy. She has only been long reined a few times, but didn’t have any problems with stopping and when I asked her about the begning to haunches in that was no problem either. We even started with some sidepass motion that worked fine. How different they are. Bunny might be more of ahorse that don’t obey right and left as well as Percy and not as sensitive, but for this kind of work that obviously was good. Bunny didn’t get worked up, but just took everything calm and then didn’t have any problem to do what I asked for. Percy instead is a calm horse, but with less patience in those situations.
With the surface this way I didn’t bring Pepper out – he would only have thought it ti be boring. Instead I brushed him and did some tricks indoors. He likes that and does well, but tends to be to focused on the candy and less on what I am asking.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.