Hästtäcken

En gång i tiden hade jag alltid täcke på min häst. Dels för att hon inte skulle sätta så mycket päls och dels för att hon blev stel och till och med halt om det blev lite för kallt. Det blev mer och mer täcken, inne, tjockare utetäcken, ridtäcke och hals på täcket. Dessutom gillade Calinka inte täckena och  surade när de sattes på.

I och med lösdrift har jag minskat drastiskt på täckesanvändningen och nu är det främst på sommaren de används som skydd mot insekter. Men, det händer även att jag tar fram täcken när vädret är som nu – ihållande regn och nära nollan. Särskilt om det blåser. Då riskerar hästarna att fukten till slut tränger igenom och in så hästen kyls ner. Det verkar inte särskilt härligt även om de kan ta skydd i lösdriften ( och gör det). Men håller det på ett tag vill de ut och äta. ( En sjuk/skada häst får så klart också täcke om de skulle behöva det).

Och otroligt nog har Calinka anpassat sig och har nu klarat sig helt utan täcke ett par vintrar. Det hade jag aldrig trott var möjligt. Troligen går det bra eftersom hon kan röra sig hela dygnet, söka skydd när hon önskar och har fri tillgång på grovfoder. De andra? De har alltid varit utan täcken och verkar på inget sätt missnöjda med det.

Rugs

Once upon a time I always had rugs on my horse. So that she shouldn’t get to much fur and because she got stiff and even lame if I didn’t. I had to get her thicker and thicker rugs, use them indoors, while riding and even ad a neck cover. Calinka didn’t like it at all.

When starting to have my horses in run in sheds, not stabled I started to use much less rugs. Now they are most used in summer as protection against the insects. But I sometimes rig them – when the weather is like it is now. Raining for hours and close to freezing temperatures. Especially if it is windy to. Then the moist finally might get into the horses coats and get them to freeze. Don’t seemed like a nice thing when it can be avoided. Off course they can stay in the sheds but if it rains for hours they want to get out and eat. ( Of course a sick/injured horse can get a rug too if needed.)

Unbelievably has Calinka adapted well and has been without rugs for a couple of years now. I never thought that would be possible. Probably it works as she can walk around all the time, go inside when she want to and has unlimited access to hay silage. The others? The have been without rugs all the time and likes it that way.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.