Olika showklasser i USA

Det här är Maggans och min observation på hur olika klasser utförs:

De avslutas alla med att vinnaren koras, foto tas och ärevarv sker där vinnaren går ut genom annan utgång än övriga deltagare. Placerade fram till 10:e plats ropas upp i ordning och får varsin rosett – är det färre än 10 deltagare får alla rosett. Bonus : Vi fick dela ut rosetter ett par timmar.
Conformation: Hästarna visas av handler och grupperna är kön- och åldersindelade. När det gäller fölungar och åringar är de även delade i A och B klasser vilket vi först inte förstod, men det handlar om när på året de är födda. Hästarna kommer in en och en, passerar domarna så dessa kan se hur hästarna rör sig i skritt och ställer sedan upp sig. När alla hästarna kommit in går domarna runt och tittar igen och till slut meddelas vinnaren. Enligt vad vi hört bedöms även hästens temperament – en häst som jazzar runt mycket får ofta avdrag.

–>

Jag var i USA , på den stora Internationella Showen. Detta är mina reflektioner och observationer från den:
Gångartsklass ungdom

När det gäller de ridna klasserna finns grund varianterna beskrivna nedan, men ofta finns det speciella klasser för amatörer, för nybörjare, för män, för kvinnor, för de över 60, för amatörägda och tränade hästar… Självklart har även ungdomarna sina egna klasser där åldersgränserna är 7-11 och 12-17 år. Därför kan man se samma häst i ganska många klasser under en dag (och samma ryttare också för den delen). Ibland är det även åldersindelning för hästarna och den brukar vara som följande: 3 år, 4 år, 5-8 år och över 9 år. Ofta är klaserna indelade för hingstar respektive ston och valacker, men ibland har valackerna en egen klass. Det kan alltså bli ganska många klasser…

Trail Pleasure
Gångartsklass

Ryttarna rider några varv i lugnar tempo (trail walk), sedan ökar hästarna tempot (pleasure gait) för att sakta av till skritt (trail walk), byta varv och göra samma sak i andra varvet. Även  skitt ingår i bdömningen. När domarna är nöjda får ryttarna ställa upp på rad och så ska alla rygga individuellt för domaren.

Show Pleasure
Väldigt lik trail pleasure, men här rör sig hästarna med högre benrörelser, vilket särskilt syns när farten ökar. Även ryggningen utförs på samma sätt.
Western Pleasure class

Country Trail Pleasure

I denna klass ökar man inte hastigheten på gångarten utan håller sig i ett lungare tempo och det är inga höga benrörelser. Någon gång under ritten beordras alla att samtidigt att göra halt.
Western Pleasure
Hästarna visas i westernutrustning och på längre tyglar. Även här ska hästarna ha lägre aktion och inga höga showiga rörelser. Precis som tidigare visas hästarna i en lite lugnare variant av gångarten och en lite snabbare.

Dessutom finns det en hel del andra klasser (förhoppningvis har jag inte glömt någon):

Passera mellan däck
Baby trail obstacle (cremello färgad häst)

Youth, Adult och Baby Trail Obstacle

Sidepass längsmed bommen.
Öppna , passera genom och stäng “grind”.

Ett antal olika hinder som ska passeras. Dessa hinder kan varieras och för ungdomsryttarna som var de enda som hade en egen klass var hindren lite annorlunda. Denna gren visas bäst med bilder… Det fanns även en “baby klass” och där tävlade ettåringarna genom att ledas runt.

Ta upp “bommen”, gå ett varv runt med den i handen och lägg ner igen.
Backa i vinkel mellan bommarna
Pole bending
Pole bending

I Rocky Mountainhästens gångart kör man slalom mellan ett antal pinnar.

Bareback Class
Barbacka ridning i gångart. Tyvärr missade vi denna klass liksom
Waterglass Class
Lär gå ut på att alla ryttare får ett gals med vatten, den som har mest kvar i glaset efter ritten är vinnaren då denne har den “bekvämaste” hästen.
Körning:
Hästarna visas framför vagn och i sina gångarter. Jättetjusigt tyckte vi, synd bara att det var så få ekipage denna gång.
Showmanship och Equitation
Ungdomar som visar upp sina hästar för dommare. Vi såg inte dessa klass. De lär handla om att kunna visa hästen på ett korrekt sätt, från marken.

Mentor and Me
Jag tror inte att vi såg denna klass, men det lär vara både tränare/mentorn och ett barn/ungdom som visar hästen i gångarter.

Costume Class
Utklädningsklassen (även för vuxna). Jag har sett många bilder på utklädda ekipage i föreningens tidning, men fick inga bilder från showen. Mer än en gång har hästar klätts i byxor på frambenen…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.