Ihopsläpp Pepper, Bunny och Tea – bildbomb

Jag tycker att en bra hingst ska kunna gå med ston och föl. Det finns ingen anlending för en hingst att vara elak mot fölen – han får inte fler avkommor för det. Men innan man provat vet man så klart inte hur hingsten reagerar. Pepper har inte verkat bry sig om Tea och har varit bra med stona, men vi ville ta så få risker som möjligt och passade på att vara fyra personer, ett par långspön och lite hjälmar. Utifall att man skulle man bli tvungen att försöka gå emellan för att förhindra att hingsten försöker döda fölet vill man vara förberedd och ha så bra förutsättningar som möjligt. Vi valde också en hage som Tea känner (den är vanligtvis en liten del av den stora hon går i), men med bra uppsyn, jämt underlag och en möjlighet för oss att hinna komma nära hästarna om så skulle behövas. Bunny och Pepper fick även bära grimma så vi skulle ha en chans att kunna fånga dem.

Och allt gick bra! De sprang en del och Bunny talade med stor tydlighet om att Pepper var både ful, dum och skulle hålla sig på avstånd. (Skulle tro att det ändrar sig om någon dryg vecka när hon borde börja brunsta). Pepper försökte självklart imponera med sitt stiligaste sätt att röra på sig. Efter ett tag fick de komma ut i resten av hagen medan vi fortsatte att hålla ett öga på dem medan Calinka tömkördes. Calinka har inte alls varit sig själv senaste dagarna, extremt stel och öm i kroppen och med aldrig tidigare skådade reaktioner på det. Nu gick hon faktiskt riktigt bra i tömkörningen – bättre än många pass. Kul, men jag förstår ingenting. Pepper hade fått en tömkörningspromenad innan ihopsläppet. Percy fick åter gå med Calinka.
Pepper, Bunny and Tea in the same pasture
I think that a good stallion should be able to be share his pasture with mare and foals. There is no reason for a stallion to be mean to the foals – he don’t get more offspring because of that. But before you have tried if a stallion behaves well you don’t know his reactions. Pepper hasn’t seemed to care about Tea before – from the other side of the fence. He has been treating his mares well, but we didn’t want to take more risks than necessary and was four person, a couple of long whips and helmets. If you have to get in and try to separate a stallion from killing a foal you want to have as good conditions as possible. That was also the reason to chose a pasture that Tea knows well (a part of the one she uses normally), with good sight, flat ground and not to big so it would be possible to get to the horses if needed. Bunny and Pepper also got to wear halters so we would have a chance to catch them.
And everything went fine! The ran some, but Bunny told Pepper clearly that he was ugly, stupid and that she or her daughter didn’t want anything with him to do. (Guess she changes her mind in a week or so when she is supposed to get in heat). Of course Pepper had to show of – trying to impress her with his most beautiful way of moving. After some time we let them get into the full pasture and we kept an eye on them while long reining Calinka. Calinka have not been herself lately, extermly stif, tense and with never before seen reactions. Today she worked really good on the rein – on of her best long rein sessions. I don’t understand a thing.Pepper got a long rein walk before he get to meet his new wife. Percy got back with Calinka.
Bunny and Tea knew where the gait was – and thought about taking that way out.
When I left – not close together, but not very far away either.
This picture don’t make Calinkas work justice – don’t know why she looked the worst while I had the camera in hand.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.