Påverkan av champagne?

Jag bubblar, studsar omkring, lite lätt i huvudet, en extra energikick. Måste lugna ner mig, men studsar vidare med lätta steg. Kanske blivit berusad på champagne?
12787425_10153456406300382_2145827838_o 
Kan inte hålla inne med det längre (se upp, nu öppnar jag korken på flaskan); jag har lagt handpenning på en ny häst! Jag har länge haft ögonen öppna för att se vad som dyker upp och nu bestämde jag mig äntligen för att slå till.

Vad var det då som fick mig att göra slag i saken? Tja, dels fungerar det bra i tiden och andra praktiska aspekter, men främst var det att detta sto kombinerar många egenskaper jag har sökt. Och jag försökte stå emot, har letat fel, men inte ens min mycket mer kritiska exteriörnördiga, webbsidskapande, fotograferande, konstnär till vän hittade något större fel. Hon sa rent ut: KÖP!

En exteriör som tilltalar oss har hon alltså vilket är en viktig del i mitt val men det som först fick upp mina ögon för henne är att hon har en stam som jag saknar. Jag vill ha så många olika typer av Rocky som möjligt, olika stammar, höjder, temperament, gångartstyper och färger. Även om alla ska vara typiska Rockys.  Jag vill kunna visa på bredden och försöka hålla en så stor genetisk variation som möjligt i en ras som har en ganska snäv avelsbas initialt.

Så Whizzy, som hon kallas, har Maple Squirrel och Yankee linjer; de två av de fem stora hingstlinjer som jag saknar mest (ärligt talat har Percy dem men längre bak i stammen än nytillskottet). Sedan har hon ytterligare en sak jag saknat – champagnefärgen. Kan det vara den som får mig att bubbla? Jag har många av de färggener som finns i rasen (inte alla färger, men möjlighet att få dem genom korsningar mina hästar emellan). De jag saknar är black, skimmel och svartbrun. Och tills nyligen champagne. Dessutom är hon enligt sin uppfödare klok, väljer nästan enbart tölt och allmänt gullig.

Egentligen har jag haft letat efter ett sto som går att betäcka direkt och Whizzy är bara ett år. Det gör å andra sidan att Iris får en kompis. Hade jag fått några föl i år hade Iris kunnat leka med dem, men just nu är hon ensam hemma med bara mamma, pappa och en gammal tant. Just nu leker hon med pappa, men det kommer inte vara länge till och då vore det kul om hon fick ha lite kul. Så när denna sötnos dök upp fick det bli en yngre häst men som istället får vara kompis till Iris.
Nu blir det en spännande väntan tills hon kommer hem; men det tar minst en månad. Just nu står hon i Holland och går fortfarande med mamma. Men den som väntar på något gott…

To much champagne?

I bubble, jump around, is a little light headed and got extra energy. Need to calm down, but carry on with light steps. Maybe I got affected by champagne? 

Can’t keep quiet any longer (watch out for the champagne cork); I put a deposit on a new horse! I have had my eyes open for a long time to see what turns up and now I was ready to buy.

What made me take that decision? Well, it is a good time but mostly it was that this filly combines many things that I have been looking for. And I tried to resist, looked for faults but not even my much more criticizing, web-designing, photographing artist friend found and big ones. She even said: BUY!

So, she has a conformation that I like, that is an important part in my choice but what first got my eyes on her was that she has a pedigree that I miss. I want as many types of Rockys as possible, different pedigrees, heights, temperaments, gaits and colors. Even if all still needs to be typical Rockys. I want a broad range of horses in a breed that from the beginning consisted of a rather small population.

So Whizzy, as she is called has Maple Squirrel and Yankee in her pedigree, the two of the five bigger stallion lines that I don’t have (or Percy has them but father back in her pedigree). Then she has another thing that I lack – the champagne color. Is that what makes me bubble? I have many of the color genes that exist within the breed but lack dun, grey and brown. And until recently champagne. And, according to her breeder she is clever, only gaits in the field and a very sweet girl.

I have basically been looking for a mare to breed and Whizzy is only one year. On the other hand taht gives Iris a friend. If I had had some foals this year Iris could have played with them but right now she only has mum, dad and an old lady to entertain her. Dad plays pretty well but it wont last very long and I would love to let Iris grow up with a friend. So, when this sweetie turned up for sale I decided to get a younger horse but a friend to Iris.

Now I have to wait for Whizzy’s arrival, it is going to be at least a month as she still is with her mum. But, waiting for something good…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.