Att fixa eget hösilage

Eftersom vallarna till det som ska bli vinterhagar anlades förra hösten (de såddes in i havren som odlades) så vill jag inte använda dem till hästarna förrän de har hunnit växa till sig ordentligt. Dessutom finns det bra hagar för bete bara några hundra meter bort hos mina föräldrar. Därför valde jag att låta slå vallarna till hösilage inför hösten.

Eftersom pappa har kontakter så fick han reda på firmor i området som kunde komma och fixa med det hela. För även om han har traktorer och redskap har han inte vad som krävs för att göra hösilage. Så nu står det 18 hösilagebalar på  ca 500kg vardera på vallarna. Det kommer inte räcka hela vintern, men ett bra tag. Vi får se om det blir någon andra skörd eller ej. Nu är problemet att parkera dem nära stallet så att de inte står utspridda. Än har vi inte hunnit köpa någon balgrip till traktorn, men det har jag för länge sedan insett behövs.

Innan hösilaget plastades passade jag på att skicka in prov för foderanalys och fick nyligen tillbaka svar. Efter en snabb titt tycker det ser bra ut – energi och protein verkar vara balanserat så att det nog inte behövs kraftfoder. Det är bara kalcium-fosforkvoten som inte är bra, så det blir till att hitta ett mineralfoder som kan väga upp för det.

To make your own hay silage

As the winter pastures weren’t prepared until last Autumn (they were growing within the barley that was cultivated) I don’t want to use them for the horses until then have grown stronger. And there is good pastures just some hundred meters away at my parents place. That’s the reason why I chose to get some hay silage from my pastures this year.

 As my dad knows people in the area we found those that could come and fix it for us. Because even if he has tractors he don’t have the right tools for this kind of work. Now there is 18 bales of hay silage at about 500kg each in the pasture. It isn’t going to be enough for the winter, but last some time. Maybe there is going to be a second harvest as well. Now I only need to get them nicely stacked up close to the barn. But, we still haven’t had time to buy the tools necessary to move them around even if I realized a long time ago that I would need that.

 Before the hay silage was made into bales I got a sample sent for analysis. The answer recently came back. After a fast look it seems to be good: energy and protein levels seems to be in balance so I might not need to add any grain. It is only the calcium – phosphorus balance that isn’t good so I need to find some minerals that can fix that.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.