Startbidrag för lantbruksföretag

 Ringde Länsstyrelsen för att höra om det startbidrag man ska kunna få om man startar ett lantbruksföretag för första gången och är under 40 år. Tyvärr saknar jag den kompetens som krävs; men skulle kunna läsa in den på distans (50%) under 1 år (gymnasienivå). Det känns lite surt att det just är gymnasienivå, däremot oroar jag mig inte över att inte hinna eller klara av det. Den största delen av mitt arbetsliv har jag läst distanskurser vid sidan om 100% jobb och därför skulle jag hellre läsa exmeplvis företagsekonomi på universitetsnivå. Blir det aktuellt att försöka få dessa bidrag får jag se om det går att göra på ett sådant sätt istället. Personen på länsstyrelsen som jag pratade med var generellt negativ till hästuppfödning för att få tillgång till bidraget, så genomförda kurser ger inte automatiskt bidrag. Man måste kunna visa på en lönsamhet i sin affärsidé.
Jag förstår argumenten, men jag ser också att för att komma igång och minska banklånen som kan ge lika stora räntekostnader som hela hästhållningen så skulle bidraget hjälpa till mycket. Kanske vara det som avgör om det kommer att fungera eller ej.. Planen är ju att när det väl är igång så ska det utvecklas i sakta takt med flera kringaktiviteter; turridning, gångartskurser, kanske shower där man visar silverfärgad häst i damsadel eller barbacka. Uppfödningen borde jag kunna driva parallellt med annat jobb om tidsåtgången stämmer med vad jag läst (15 min – 2 h dag för skötsel av lösdriften). Därför tror jag att aveln är bra att starta med. Avelsston och föl behöver inte mycket träning – även om de ska vara hanterade och vana vid människor. Hingsten däremot behöver tränas, men kan säkert även få vila i perioder om jag inte hinner med. Det gäller ju att få det att börja rulla, så att man minska på ”icke hästjobbet” och öka tiden hos hästarna.
Länsstyrelsemannen tyckte även att jag borde göra en marknadsundersökning för intresset av dessa hästar. Det tycker jag verkar svårt av två anledningar; det är lätt att säga att visst, det vore en intressant häst, men när det väl kommer till kritan kanske man ändå köper en annan. Hur vet man att man hittar rätt perosner att fråga? Dessutom är jag rädd att någon annan tar idén och hinner före. Jag skulle vilja vara först för att kunna bli omskriven i tidningar. Det är en del av min reklamstrategi.
Däremot borde jag försöka ta kontakt med uppfödare i Europa och se hur det går för dem med försäljning och efterfrågan, samt även åka och titta på dem där. Jag har hittat några få ställen som har dessa hästar. En av dem har en silverchampangefärgad hingst. En av mycket få champagnefärgade Rocky Mountains. I övrigt gillade jag inte riktigt exteriören, men det kan även vara bilden. Ett champagnefärgat stoföl efter honom och ett sto som jag gillar skulle däremot kunna vara ett intressant tillskott till min grupp om den någonsin blir verklighet. Men, färg är absolut inte allt – därför skulle jag hellre köpa ett stoföl än betäcka med hingsten så att jag kan se att hon inte är alltför lik sin far i de egenskaper som jag inte gillar. Sannolikheten vid betäckning att jag får både stoföl, champagnefärgad och exteriört som jag vill är nog inte hög… 
 
Tanken var även att jag skulle ägna kvällen åt att fylla i affärsplanen på datorn (den finns i stort på papper), men så visade det sig att en uppgift till SLU kursen inte hade kommit in som den skulle utan försvunnit spårlöst från datorn så det var bara att göra om den istället. Nåja, en kort stunds jobb på affärsplanen blev det. Denna vecka vill jag få den relativt klar, liksom skicka tillbaka papprena angående vattenkoppshinken till Almi.
 
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.