Vad är då mina tre idéer?

Någonstans har det alltid funnits en dröm om att ha massor med hästar på gården, en omöjlig dröm , en trevlig dagdröm, men inget jag trott skulle gå att förverkliga. Genom beräkningar har jag kommit fram till att avel är mycket svårt att få lönsamhet i; men ska det ha en chans att gå runt så är det att föredra att ha ett företag. En annan viktig aspekt var att hitta en egen nisch, något som kunde fungera för just mig. Min väg blev att leta efter en nisch som ännu inte är fylld, som kan motivera kunder att betala vad uppfödningen kostar. Jag har själv inga tävlingsmeriter eller egentlig hästutbildning; har inget känt namn inom hästkretsar. Då krävs, enligt mig, antingen ett stort startkapital eller en satsning på något annorlunda. Helst båda. Mitt val är ändå en så låg investering som möjligt initialt för att undersöka marknaden.
Jag tycker att man i Sverige ofta verkar vilja ha sin häst som en kompis; en individ som man kan träna och tävla med på lättare nivå, men som i första hand är trevlig att hantera, att rida ut på, lätt att ha att göra med. Att folk sedan ofta köper hästen med kapacitet för mycket mer är en annan sak.
Man verkar faktiskt vara beredda att betala lite även för dessa egenskaper; islandshästarna är ett exempel på det. Nu må marknaden för dem vara lite mättad i kombination med den isländska krisen och världsekonomin i stort. Så, jag har kollat på raser som har många av islandshästens sidor; framför allt snälla, lite “lagom” stora så att man, även om man kommit upp i åren inte känner sig rädd för att klättra upp. 1,45 – 1,65 tycker jag är lagom. En bra allroundhäst som kanske fungerar allra bäst att rida ut i skogen på eller rida distans. Jag har hittat två raser som jag särskilt har fallit för; båda har dessutom en extra gångart, vilket jag inte letade efter, men som har både för och nackdelar i mitt tycke. Egentligen skulle jag vilja satsa på båda raserna, Mangalarga Marchador som påminner om en Lusitano/PRE med en extra gångart och Rocky Mountain hästen med sin gudomliga silverfärg. Till slut har tankarna vandrat mot Rocky Mountain hästen just på grund av dess färg; tyvärr så spelar utseendet roll. Om inte annant så för att man ska få upp ögonen för hästen.
Ännu har jag inte träffat någon av raserna och de finns inte i stor mängd i Europa. Detta är projektet som är den absolut största investeringen, som kräver mest planering och kontroller och som sysselsätter mig största delen av tiden. Och det som har minst chans att gå med vinst. Då får det inte bli stora veterinärkostander och troligen får man inte betalt för arbetstiden. Enligt tidiga uppskattningar borde man behöva få sådär 40 000 för en 1-åring för att gå runt.
Min andra idéer handlar om att specialdesigna pannband till hästar, att kunna göra dem efter kundens önskemål, kanske specialmatcha dem till en logga. Det har jag redan testat åt en kompis, återstår att höra omdömet. Just nu jobbar jag på att förbättra tillverkning och testa hållbarheten. Hemsidan är tänkt att byggas upp under sommaren. Från början var tanken träns med specialdesign, men det får vänta ett tag.Men även där finns idéer.
Min uppfinning, det tredje projektet handlar om en vattenhinkskopp; ett sätt att förhoppningsvis få det bästa från båda. Jag förstår bara inte varför det inte redan finns? Vad har jag missat? Nåja, idéen har funnits i huvudet i flera år så nu ska jag testa och se om det kan bli något av den.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.