USA resa? Går det?

 Hjärnan går på högvarv, så mycket att fixa! Hela jag är på högvarv, har svårt att slappna av märker jag. Börjar tro att det här kanske ska bli av, att jag kanske ska våga, att jag kanske…En svindlande tanke.
Men jag ska inte säga att det är lätt. Jag har ägnat senaste dagarna åt att titta på vilka ställen jag skulle vilja besöka i Kentucky. Vilka hästar gillar jag, var ligger de i förhållande till varandra? Jag måste säga att jag börjar få en viss känsla där även om folk är ohyggligt dåliga på att visa BRA foton på sina hästar. Jag vill se exteriör – inte sneda vinklar, huvuden, ridna hästar…Dessutom har jag upptäckt att föreningens 25:års jubileum infaller om bara drygt en månad, med hingstvisning, shower och saluhästar. På Kentucky Horse Park dit jag ändå skulle vilja åka om jag tar mig till området. Hinner jag ordna allt till 12 september? Det får mig inte att slappna av bättre. Idag hittade jag i alla fall flygbiljett för bara 6000. Jag undrar om jag såg fel?
Jag skulle helst vilja läsa boken om rasen ”Rocky Mountain Horse” av Bonnie Hodge, men den verkar inte gå att få skickad hit inom rimlig tid; USA säljaren tar 6 – 8 veckor på sig – även inom USA som jag tolkar det och återsäljaren i Holland får in sina böcker i september. Skulle tro att de finns på utställningen om jag väl kommer dit…Bara synd om man inte hinner läsa den i förväg.
Maken hjälper mig med ritningar till en lösdrift och jag har pratat med ansvarig på länsstyrelsen och det verkar som om jag inte behöver ha en platta i lösdriften. Behöver jag ha en lite gödselhantering tänker jag ha container eller lite vagn som den lilla mängden gödsel kan lagras på. Jag fick även flera tips, så vi får se hur det går. Byggnaden måste ju inte vara klar tills jag reser – det lär ta minst någon månad innan eventuella hästar anländer oavsett. Däremot vill jag ha ritningar klart och skicka in för förprövning i tid.
Det verkar som om flygresan för hästarna landar på 40 – 50 000 , både Bukefalos och Toril ger mig de uppgifterna. Men, jag kanske borde kontakta svenska firman och fråga så att jag vet om jag får ett bra pris eller ej om jag väl är i USA och handlar.
Sedan var det ju det lilla problemet med pengar för investeringen. Där verkar det största problemet ligga. Många har ju kunnat starta, så det måste finans ett sätt, men hur. Ringde banken idag och det spelar ingen roll om jag har aktiebolag eller enskild firma; de kräver ändå säkerhet för lån – tex huset. Vilket maken är rädd för; han vill inte att vi ska hamna på bar backe. Länsstyrelsen har ett stöd, men det verkar inte som om Östergötland vill ge det till de som satsar på hästavel – trots att jordbruksverket skriver om det på sin hemsida. Även om jag säkerligen kommer att söka det och läsa den gymnasieutbildning som krävs om det visar sig att jag kan få pengarna. Det som skulle kunna vara en möjlighet är att ta större lån på huset – om det är ok nu efter regeländringarna. Frågan är vad det skulle kunna kosta? Idag har vi betalt av 700 000 från värdet vi köpte huset av och 500 000 av dessa är mina privata pengar. Det ger troligen det billigaste lånet. Jag hittade även att man kan ta privatlån – 9% i ränta är saftigt, men även det en möjlighet. Dessutom har jag min mamma som en möjlighet, hon har troligen en del pengar – men hon är inte den som stödjer mitt hästintresse och frågan är vilken ränta hon vill ha (den blir troligen marknadsmässig för att inte missgynna min syster). Banken tipsade även om Almi, de skulle hellre låna ut pengar om Almi kunde gå in och stötta en del. Får se vad jag kan göra med det, denna vecka hade de tydligen semester. Vad jag hört har de högre räntor än banken och höga räntor är det minsta jag behöver i nuläget…
Så lite tid, så mycket att tänka på. Jag har tom blivit dålig på att ordna det som måste göras åt min älskade häst; men idag lyckades jag boka veterinär, ringa för att fråga om mer bete och hovslagaren sa sig ha semester på telefonen. Dessutom googlar jag vilt på allt om hästar med gångarter och har hittat flera intressant artiklar.
Summa summarium; vissa saker går lätt som bara den och verkar gå att lösa medan annat verkar desto svårare. Inte helt oväntat kanske? Oavsett så får jag fler tips och lär mig mer ju mer jag undersöker det hela. Har jag nämnt att hemsidan har börjat diskuteras samt en logotyp tas fram? Jag tackar min medryttare för det.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.