Förkyld, ridning och hovslagare

Igår kväll slog förkylningen jag haft i en halv vecka till med full kraft – så detta inlägg blir kortare än vad jag egentligen tänkt…

Igår red jag Pepper på åkern igen. Det hade precis snöat och tydligen steg det honom åt huvudet… Skritt var en gångart som han helt glömt hur den utfördes. Däremot allehanda tölt och galoppvarianter och språng över osynliga hinder (eller jag såg dem i alla fall inte) var inga problem. Hundarna triggade honom ännu mer och kornas vattenkoppar tänkte äta honom… (Väldigt olikt honom att tycka så). Efter att ha fått igenom mina vilkor till viss del lydde jag Annettes råd och lät honom springa lite. Härlig galopp har han i alla fall, även om jag inte precis slappande av. Efter något varv runt hagen i tempo lugnade han sig och vi gick hemåt. Annette stod mest i mitten och tyckte att han såg ut som svarta hingsten… Som någon sa – det har varit hårt i marken länge och antagligen har han inte rört sig som han borde och snö verkar trigga herren…

Calinka och Percy tog en skritttur – Percy med träns och gjord runt magen. Inga problem!

Idag var det äntligen dags för hovslagaren. Calinka fick nya skor och Pepper och Percy verkades. Hovslagaren gillade Pepper skarpt – särskilt att han var så trevlig trots att han var hingst. Percy har känts osäker på att lyfta fötterna och för att hovslagaren skulle bli en trevlig upplevelse fick hon en lite dos lugnande (se bild). Bättre att allt flyter smidigt än att man får bråka tänkte vi. Till nästa besök har ju Percy hunnit tränas ännu mera och förhoppningsvis behövs det inte då.

Nu ska jag bädda ner mig – näsan rinner oupphörligt, jag har börjat hosta och jag hör inte på höger öra. Konstigt nog har varken man eller barn (ännu) blivit skrämda och sprungit ut ur huset vid anblicken av mig. De måste vara blinda, min spegelblid skrämmer mig! Undrar om resten av veckan blir vila för hästarna?

Yesterday evening the cold that I have had for half a week struck with full force. Therefore this post is shorter than I intended…

Yesterday I rode Pepper on the field. The snow had just fallen and apparently that got to his head… Walk was a gait he didn’t recognize but he showed a lot of other possibility – gait, canter, jumping imaginary jump (or at least I didn’t see them :-)) The dogs got him even more excited and the cows water suppliers wanted to eat him alive! (Not really his usual way of behaving). After I got him to listen to some of my demands I followed Annette’s advise and let him run a bit. I discovered that he has a nice canter, even if I didn’t really relax. After one round or so around the field he calmed down a bit and we walked back home. Annette stood most of the time in the middle of the field commenting that he looked like the Black Stallion… But, as someone said – the ground has been really hard for days and he had probably not moved around as much as necessary. Then topped with the snow that really seems to make him excited…

Calinka and Percy took a walk – Percy wear the bridle and the ground driving girth. No problems!

The farrier finally came today. Calinka got new shoes and Pepper and Percy got a trim. The farrier really liked Pepper – and that he was so nice and a stallion! Percy has been insecure about lifting her feet and as we wanted her to think the farrier is a nice guy we drugged her a little (see pic). Better that everything works nice and easy instead of fighting. For the next visit we have had plenty more time to train!

Now I am going to bed. My nose don’t stop dripping, I have started to caught and I can’t hear on my right ear. And it is strange that my husband and child hasn’t been afraid of my appearance and run out of the house in horror. They have to be blind – my mirror image scared me! Wonder if the horses schedule for the rest of the week is vacation?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.