Tobe, hans söner och andra hästar som påverkat

Det finns många hästar som man ganska snart hör talas om inom Rocky världen, jag har försökt samla ihop några av de mest kända och börjar med Tobe, stamhingsten och hans mest kända fem söner. Sedan finns det några andra hingstar som också har fått vara med, men många saknas också. I Bonnie Hodges bok om Rocky Mountain Horse finns det mer och bättre fakta om de flesta individerna , liksom bilder. 

Tyvärr har jag inga egna bilder på dessa hästar som jag har tillåtelse att lägga ut här. Det finns dock bilder på nätet som jag har försökt länk till. Som medlem i RMHA har jag även fått en CD skiva med bilder från förr, men de får jag inte lägga upp här.

Tobe 1942 – 1979

När det gäller Tobe är fakta inte så säker,  även hans födelseår och stam är inte helt bekräftad. Hans ägare Sam Tuttle var nämligen en man som inte förde några kända böcker över sina hästar eller de betäckningar han gjorde viklet gjort att entydig fakta är sällsynt medan historierna är desto flera.

Hingsten var ägaren Sam Tuttles favorit häst, och alla som red honom ska ha blivit kära i honom. Han var också den häst, son enligt sägen, var den snällaste av alla hästarna på Sam’s farm. Tobe var silversvart, omkring 150 cm hög och blev 37 år gammal. Han verkad i aveln tills han var 34 år. Tydligen ska han ofta lastats med ett gäng andra hästar, där det ofta var så trångt att man tveksamt trodde att någon mer häst skulle få plats men Tobe, som gick på sist, hittade alltid plats. Under färden kunde de plötsligt stanna, Tobe gå ut och betäcka ett sto för att sedan lastas och åka vidare.Det fanns nämligen alltid en marknad för avkommor till Tobe, ävne om han levde under andra världskriget och åren efter det.

Kilburn’s Chocolate Sundown 1967-1999

Den av Tobes sönder som fick flest avkommor, mer än 600 stycken. 1999 hade hälften av de 600 registrerade Rocky Mountain hästarna honom i stamtavlan. Han var väldigt vacker och gav ett hetare temperament hos avkommorna enligt vissa och det fanns mycket motor i honom även vid hög ålder. Både far och morfar var Tobe. Han är begravd i Shilo Farm Ohio och har en egen gravsten där. Kilburn’s Choclate Sundown var silversvart med några mindre, vita tecken och 14.3 H hög (150 cm). Under flera år betäckte han ston hos Sam Tuttle.

Köptes av Sam Tuttle som åring och växte upp till en 15 H hög (152 cm) silversvart hingst. Han blev känd för att ge avkommor med oerhört vackra huvuden, bra exteriör och bra tölt.  (Visades aldrig på show men fick flera avkommor som har gjort bra ifrån sig i showringen. Han är känd för att nedärva bra gångart, vackra huvuden och ett trevligt sätt och folk kom långväga för att få sitt sto betäckt med hingsten.
Var silversvart och en grov häst med tjock man och svans. Han ska ha lämnat de aldra lugnast avkommorna. Han visades aldrig på shower utan befann sig hemma hos sin ägare som köpt honom från Sam Tuttle som unghäst. Sewell’s Sam var ungefär 14.3 H (ca 150 cm) hög.

Yankee (Ragtime) 1971-2008

Han var den hingst som levde längst av de 5 sönerna. Tuttles sista avelshingst. Inte så många avelshingstar i aveln efter denna linje. Med sina 15.2 H höjd (157 cm) var han den högsta av Tobes söner och nedärvde sin storlek till avkommorna, tillsammans med sitt trevliga temperament och en bekväm tölt. Yankee var registrerad som brun, men var enligt sin sista ägare en “silverfux”, dvs en häst chokladbrun häst med bruna ben och lite ljusa strån i den bruna manen. (Silverfux är ingen godkänd färgbeteckning som jag har kunnat hitta utan bara en direktöversättning, det skulle kunna syfta på en svartbrunhäst med silveranlag).
Mjukt temperament och en förmåga att anpassa sig till sin ryttare är maple Squreill känd för.  Om han reds av barn var han exempelvis extra försiktig, många gånger bar han ägarens fem barnbarn på ryggen samtidigt utan vare sig träns eller sadel!  Skulle ha fått namnet för att han enligt ägaren: “He could climb a mountain like a squirrel goin’ up a tree!”  Han blev far till mest ston, kasnke en anledning till att man inte lika ofta ser hans namn i stamtavlorna idag. Han var en gulsvart hingst på 14.2 H (148 cm).

Ston
Självklart finns det en hel del ston efter Tobe. Några av dem är:
Shiloh´s Molly
China Blue
Carl Vivian’s Tuttle
Nance I
Cocoa
Sewell’s Beauty
Sam’s Lucy
Brandy
Nookie
Dixie
Misty Jane
Roxy
Sewell’s Polly
Andra hingstar efter Tobe
Blue Boy
Thunder
Satan
Trigger

Sedan finns individer där man inte är helt säker på släktskapet, eller där det förekommer olika uppgifter, med tanke på hur länge och mycket man säger att Tobe användes i aveln vore det konstigt om det inte fanns flera än ovanstående 9 hingstar (samt 11 som kanske är efter honom) samt de 34 kända stona (9 eventuella) som finns noterade i Bonnie Hodges bok om rasen.

Smith’s Ginger 1963 – 1991

De bilder som jag har sett å den här hingsten visar en snygg, mörk fux. Uppenbarligen tyckte flera om honom då han användes mycket i aveln. Många av avkommorna finns inte  i RMHA’s register. Han köptes (enligt en historia) redan som 3 månder gammal från Sam Tuttle. Redan då lär han ha varit något extra och kostade mer än brukligt. Han hade Tobe som både farfar och morfar.

Buddy Roe

Ofta hittar man denna son till Sewell´s Sam i stamtavlor och ofta nämner man om han finns i stamtavlan. Han ska ha vunnit många klasser i rasens egna gångartstävlingar men också varit en häst man kunde sätta vilket barn som helst på. Han kom också att vara en häst som tidigt promotade rasen.
Nuncio är en annan hingst som ofta nämns. Hans far var Kilburn’s Chocolate Sundown och han ägdes av Rea Swan som kom att spela en stor roll när föreningen startades. Rea testade många olika aktiviteter med denna häst och han har gett många fina avkommor.
Linjer utan Tobe
Rocky Mountain hästar som inte har Tobe i stamtavlan är ovanliga, men det finns några linjer förutom de individer med okänd stamtavla.
Cheek’s Rocky är en av de hingstarna och den som jag hittat mest infomration om. Han hade samma far som morfar. Hna lär ha varit lite mera hetlevrad än en del andra Rockisar men också varit en mycket snabb häst. Det finns idag minst en aktiv avelshingst efter Cheek’s Rocky även om denna stam inte är särskilt vanlig.

Mack ska vara efter Old Bob – dvs Cheek’s Rockys farfar.

Bay Beauty är ett sto efter Old Bob


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.