PSSM resultat

För ett par veckor sedan skickade jag in hår på analys för PSSM. Jag ville veta hur det stod till med mina hästar och väntade inte på att RMHA ska få ordning på “sitt program” för hur man ska hantera problemet. Vad jag förstår handlar det främst om att de vill hitta ett sätt där man kan garantera att hästen man testar är den man säger att det är; dvs att taglet man testar är verifierat mot härstamningen och inte “vilket tagel som helst “. Då har det även pratats om att man ska kunna föra in resultatet i databasen där härstammning och ägare finns. Självklart tar sådant tid!
I alla fall, jag skickade in tagel och har nu fått svar. Alla mina hästar är fria från PSSM! Jag testade Pepper, Percy, Bunny och Tea. Därmed kan jag säkert säga att både Embla och Mira inte heller är bärare eftersom ingen av deras föräldrar är det. Så skönt!
Än så länge verkar det som om många som testat sina hästar efter att det uppmärksammades att PSSM finns inte har haft individer med PSSM. Förhoppningsvis är alltså väldigt få Rockys drabbade.

Läs mer om PSSM här. 

PSSM results


A couple of weeks ago I sent hair samples for PSSM analysis. I wanted to know how my horses were doing and stopped waiting for RMHA to get their program about PSSM up. What I understand they are trying to secure that PSSM tests analyzed really are from the said horse by parentage verification. I understand that it takes time to achieve that. They have also been talking about that if they get that set up they could ad the info in the pedigree database.

Anyway, I sent hair samples to be analyzed and now I got the results. All my horses are PSSM free! I tested Pepper, Percy, Bunny and Tea. With the results I got I can also say that both Embla and Mira is PSSM free as neither of their parents are.

So far it seems as most people that has been testing their horses has had PSSM negative results – the horses don’t have the disease. Hopefully very few Rockys carry the PSSM gene.

Read more about PSSM here.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.