Kor är otäcka och tömkörning med Whizzy

img_8003_resize

Whizzy spots the cows.

I lördags var en jobbig dag för Iris och Whizzy. Konstigt nog var de lika sällskapliga dagen därpå så jag antar att de bara tyckte det var kul.

Först tog jag med Whizzy på promenad mot hagen med kor. Korna släpptes där nyligen, syns inte från stallet men är ändå bara 5- 10 minuters promenad bort. Whizzy traskade på, träbron jag visade på vägen undvek hon snyggt och jag kom att se korna. Inte Whizzy inte. Korna låg och idisslade. Hittade lite nedfallna vildäpplen och gick sedan ännu något närmare. Och då – OJ – VAD ÄR DET DÄR!!!!  undrade Whizzy. Korna såg hur hon hoppade runt och reste sig vilket inte fick Whizzy att känna sig lugnare. Helst ville hon springa raka vägen hem. Nåja, vi tog det lugnt och tittade en stund innan vi försökte gå lugnt och samlat hemåt. På vägen hoppade hon över den lilla träbron men sedan testade vi tömkörning för första gången och det gick riktigt bra. Hon brydde sig inte alls om linorna som rörde sig över ryggen eller runt benen och vågade gå först. Stop, start och styrning får komma mer längre fram.

Iris och jag skulle ta samma tur men vi började med att möta en man med två hundar och ett barn på cykel. OJ tyckte Iris och började styla som en arab. Nåja, träbron var ingen match och hon uppmärksammade korna tidigare än vad Whizzy hade gjort så även om hon tyckte de var otäcka tog hon det något bättre än Whizzy. Tyvärr han jag inte testa tömkörning på Iris, men vilken dag som så…

img_8005_resize

Whizzy doing great!

VIDEO OF WHIZZY

Cows are scary – and Whizzys first long rein session

Saturday was a hard day for Iris and Whizzy. Strangley enough they were as social the following day so I guess they just had fun.

First I brought Whizzy for a walk to see the cows. The cows got into this pasture recently, isn’t seen from the stable but only lives about 5- 10 minutes away. Whizzy walked good, avoided the small tree bridge on the way. I saw the cows. Whizzy didn’t. The cows was resting, laying down. We found some wild apples on the ground, ate some and got closer. and then: WHAT IS THAT!!! wondered Whizzy. They cows saw her jump around and got on their feet. Didn’t help much. She wanted to run back to the stable but we tried to stay there and watch for some time and then go back slowly. ON the way back she jumped over the tree bridge. Then we tried long reining for the first time and she did perfect. She didn’t care a bit about the reins going over her back or around her limbs and had no problem to be in the lead. Stop, start and turn is up for the next lessons.

 

Iris and I took the same walk and started of by meeting a man with two dogs and a kid on a bike. OUPS thought Iris and started to behave as an Arabian. The tree bridge wasn’t a problem and she noticed the cows earlier than Whizzy did and didn’t get so surprised. Still, she wasn’t very happy about them. I didn’t have time to long rein Iris as well, but any day soon….

 

img_8008_resize

Iris

img_8012_resize

Iris spotting the cows

img_8011_resize

Iris looking at everything, when she was prettier with raised tail and open nostrils I hadn’t possibility to take photos.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.